Waterdag NFO en het DAW met voorprogramma voor beleidsadviseurs en bestuurders van onder andere waterschappen en brancheorganisaties

Gedeelde ambities op geslaagde Waterdag voor fruittelers

De Nederlandse Fruittelers Organisatie en het DAW kijken terug op een geslaagde Waterdag op het fruitteeltbedrijf van de familie De Jong in Leerbroek (Utrecht). Tachtig fruittelers namen deel aan diverse workshops over beïnvloeding van de waterkwaliteit in de fruitteelt. De Waterdag begon met een voorprogramma voor beleidsadviseurs en bestuurders van onder andere waterschappen en brancheorganisaties. Hier werd dieper ingegaan op beleidsontwikkelingen en de bestuurlijke kant van waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit in de fruitteelt sector.

‘Tijdens het bestuurlijke eerste deel werden de ambities om tot beter waterbeheer te komen gedeeld’, vertelt Peter Baltus, die als DAW Kennismatcher Fruitteelt nauw betrokken was bij de organisatie van de dag. ‘Die ambities richten zich op waterkwaliteit en -kwantiteit. Waterschappen, de NFO en het DAW vonden elkaar op deze onderdelen in het eerste deel van de Waterdag.’
Helder werd dat de beschikbaarheid van voldoende goed water steeds minder vanzelfsprekend wordt ín de toekomst en dat de sector en waterschappen goed met elkaar moeten samenwerken om zuinig om te gaan met het beschikbare water. Ook de mogelijkheden om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen rond waterbesparing en emissiebeperking op de drie DAW demobedrijven in de fruitteelt kwamen goed naar voren.

Waterdag NFO en het DAW met workshop door het waterschap Rivierenland

2027: belangrijk ijkpunt

Het tweede deel van de Waterdag richtte zich op de praktijk, met diverse workshops en een kort plenair gedeelte. In de gezamenlijke aftrap nam beleidsadviseur Diederik van der Molen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de tachtig fruittelers mee in de zorgen om de waterkwaliteit. Van der Molen vertegenwoordigt Nederland in Brussel voor de afstemming over waterrichtlijnen. Hij maakte duidelijk dat 2027 een belangrijk ijkpunt is voor de Kaderrichtlijn Water van de Europese Unie. De Kaderrichtlijn Water beoogt voldoende grond- en oppervlaktewater van goede kwaliteit voor uiteenlopende gebruikers. Dat zijn bijvoorbeeld fruittelers, maar ook bedrijven die er drinkwater van maken. Daarmee is de uitvoering in het dichtbevolkte Nederland ingewikkeld, gaf Van der Molen aan.

Enerzijds neemt de kwaliteit toe, anderzijds is het ook nog vrijwel nergens volledig in orde. Dat komt ook omdat Nederland relatief veel monitort. De EU rekent Nederland daar niet zozeer op af, maar het bepaalt mede de beeldvorming. Ook het ‘alles of niets principe’ per waterlichaam helpt daar niet bij. Dat neemt niet weg dat de richtlijn een resultaatverplichting is, waarbij anderen op specifieke onderdelen naleving juridisch kunnen eisen.

Fruitteeltmiddelen

Emissie van mineralen komt in de fruitteelt, door de matige bemesting eigenlijk niet voor. Omdat gewassen beschermd moeten worden met gewasbeschermingsmiddelen is de emissie van gewasbeschermingsmiddelen wel een belangrijk potentieel risico. In de landelijke meetpunten worden geen fruitteeltmiddelen gevonden en dat wil de sector graag zo houden.

Verdiepende workshops en praktijkbezoek

De diverse workshops gingen over het voorkomen van emissies, beter bodembeheer en nieuwe technieken.  Een workshop toonde een veldspuit die 99% driftreductie geeft tijdens rondgang door de boomgaard. Omdat ook dit jaar de beschikbare hoeveelheid water al beperkt is, kwamen de nieuwste waterbesparende technieken rond het voorkomen van hitteschade en nachtvorst en de nieuwe inzichten rond fertigatie aan de orde.

Hoor over de praktijkervaringen met verdroging en verzilting tijdens DAW Waterkaravaan op 14 mei naar Zeeuwse fruittelers

Gerelateerde demobedrijven

Gerelateerde regiocoördinatoren