DAW demobedrijf Van Pallandtpolder

Hoe werkt het en wat kost het? De hamvragen op het DAW demobedrijf

Binnen het DAW netwerk demobedrijven delen boeren en tuinders hun werkwijze en ervaringen met bodem- en watermaatregelen. Waardevol vindt deelnemer Remco Wesdorp van Proeftuin Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee. ‘In gesprek met collega’s krijg je soms net ergens een andere kijk op.’ Hij deelde zijn ervaringen met het DAW demobedrijf in de brochure Lessen voor successen 2023. Deze brochure is een samenwerking tussen het DAW, Stroomgebied Rijn-West en LTO Noord.

Met afwachten bereik je niets

De deelnemers aan het netwerk demobedrijven van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer zijn over het algemeen gangbare ondernemers. Deze akkerbouwers, melkveehouders, tuinders en loonwerkers zitten verspreid over heel Nederland en hebben allemaal hun eigen werkwijze. Er is echter één belangrijke overeenkomst tussen de ongeveer dertig demobedrijven: ze willen dóen. Op hun bedrijf zoeken ze naar praktijkoplossingen. Remco Wesdorp, één van de deelnemers van het eerste uur aan het DAW netwerk: ‘De agrarische sector krijgt in toenemende mate te maken met opgaven en binnen Proeftuin Van Pallandtpolder experimenteren wij daarom met verschillende maatregelen om ons bedrijf weerbaar en toekomstbestendig te maken. Met afwachten bereik je niets.’ Kijken bij een DAW demobedrijf? Hier vind je een overzicht van bedrijven en activiteiten.

Hoe werkt het en wat kost het?

Als DAW demobedrijf krijgt Remco Wesdorp regelmatig belangstellende boeren en tuinders op bezoek in de Proeftuin. ‘Collega-ondernemers willen graag weten hoe het werkt, of het werkt en wat het ons aan tijd of geld kost. Vaak ontstaat een interessant gesprek over maatregelen die onze bezoekers toepassen en zo krijg je soms net een andere kijk op je eigen werkwijze.’ Naast ondernemers, ontvangt Remco ook graag beleidsmakers en bestuurders. ‘Zoals medewerkers van het waterschap. Ik vind het belangrijk dat zij weten wat bepaald beleid in de praktijk betekent. Zoals richtlijnen voor waterbeheer, wat voor ondernemers op Goeree-Overflakkee een enorme uitdaging vormt. Een goede samenwerking tussen ondernemers en beleidsmakers is dan belangrijk’

Samenwerking

De brochure Lessen voor successen is samengesteld door het DAW, Stroomgebied Rijn-West en LTO Noord. In de brochure vind je een overzicht van DAW-activiteiten en initiatieven in Stroomgebied Rijn-West. Denk aan ervaringen met het Landbouwportaal, DAW-projecten en het DAW bodemadvies. Zo willen we het voor boeren en tuinders gemakkelijker maken bodem- en watermaatregelen te nemen.

Gerelateerde demobedrijven