LTO-leden maken actief gebruik van DAW-diensten

Veel boeren en tuinders voeren maatregelen uit om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enquête onder de leden van LTO Noord.  

Voldoen aan wet- en regelgeving op gebied waterkwaliteit wordt gezien als grootste bodem- en watergerelateerde uitdaging voor de komende tijd, zo blijkt uit de enquête. ‘Veel LTO Noord-leden spelen daar actief op in door iets te ondernemen om de bodem- en/of waterkwaliteit op hun bedrijf te verbeteren’, concludeert Meri Loeffen, programmamanager van het DAW. ‘Daarbij vormt het inspelen op veranderende maatschappelijke uitdagingen een belangrijke motivatie om een maatregel door te voeren. En als deze maatregelen kunnen bijdragen aan een beter verdienmodel en lagere kosten is dat uiteraard een belangrijk uitgangspunt voor een agrarisch ondernemer.’

 Bodem- en watermaatregelen worden genomen

Maar liefst 87% van de ondervraagden geeft aan dat ze de afgelopen vijf jaar maatregelen hebben uitgevoerd om de kwaliteit van bodem en/of water te verbeteren. Het gaat daarbij om maatregelen die voorheen geen onderdeel uitmaakten van de bedrijfsvoering. Daarbij kan gedacht worden aan het toepassen van meer bodembedekking/groenbemesters, het gebruik van diepwortelende rustgewassen of kruidenrijk grasland, maatregelen om erfafspoeling te voorkomen en het toepassen van ondiepe grondbewerking. Ook het bufferen van water in natte periodes, de aanleg van stuwtjes en het zelf uitvoeren van waterkwaliteitsmetingen worden genoemd.  

Meer dan de helft van LTO-leden kent DAW

In de enquête is ook gevraagd naar de bekendheid van de leden met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Bijna 60% is bekend met het DAW. ‘Dit hoge percentage geeft aan dat LTO-boeren het DAW wel degelijk kennen en dat is voor ons natuurlijk een mooie uitkomst’, vindt Loeffen. ‘Hiermee kunnen we verder bouwen aan ons stimuleringsprogramma op het gebied van bodem- en waterbeheer.’ Een deel van de ondervraagden heeft ook actief gebruik gemaakt van DAW-diensten, bijvoorbeeld in de vorm van deelname aan een project, een bodem- of erfadvies, gebruikmaking van een subsidieregeling, het inwinnen van informatie of het bezoeken van een (veld)demo. 

‘Hiermee kunnen we verder bouwen aan ons stimuleringsprogramma op het gebied van bodem- en waterbeheer.’

akker met groen gewas gewasbescherming middelen

Praktisch aan de slag

Ook in Limburg nemen agrarische ondernemers maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en water vast te houden. Peter van Dijck, bestuurslid bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, denkt dat zijn leden de naam DAW wel kennen. Ze kennen zeker de projecten, zoals ‘Grondig boeren met…’ en het Bodemteam Limburg. Leden zijn daar ook op praktisch niveau actief mee aan de slag. Met het project Waterwinst koerst de LLTB onder DAW-vlag op een agrarische aanpak voor schoon en voldoende water. ‘We gaan dit jaar op meer dan 700 percelen N mineraal monsters nemen’, zegt Van Dijck. ‘Aan de hand van de resultaten bespreken we met de deelnemers welke maatregelen zij gaan nemen als blijkt dat er te veel stikstof na de teelt is achtergebleven.’