Van KRW naar landbouwpraktijk met nieuwe boerenpodcast ‘Wie Wat Water’

Waterkwaliteit is een hot topic in de landbouw! De KRW streeft ernaar de waterkwaliteit in heel Europa te verbeteren. Maar wat betekent dit nu precies voor boeren? Helaas bestaan er nog veel onduidelijkheden en misverstanden over de KRW en waterkwaliteit. ‘Wie Wat Water: De BoerenPodcast’ is hier om bij te dragen aan meer begrip. In drie boeiende afleveringen nemen we agrariërs mee op een reis door de wereld van waterkwaliteit en landbouw. Hierin wordt gestreefd naar heldere uitleg, praktische informatie en inspirerende verhalen die helpen om de relatie tussen waterkwaliteit en landbouw naar een hoger niveau te tillen. Het doel is om het eerlijke verhaal te vertellen over de uitdagingen en mogelijkheden die de KRW met zich meebrengt.

“Wie Wat Water: De BoerenPodcast”, ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en in samenwerking met NAJK en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), is speciaal ontwikkeld om boeren te informeren over de Kaderrichtlijn Water (KRW) en andere belangrijke onderwerpen rondom waterkwaliteit binnen de agrarische sector.

Drie podcastafleveringen, drie thema’s

De serie bestaat uit drie afleveringen, elk met een eigen thema:

  1. Kaderrichtlijn Water (KRW) & Monitoring: In deze aflevering krijgen agrariërs een introductie tot de KRW en leren ze waarom meten en monitoren cruciaal is voor het verbeteren van de waterkwaliteit.
  2. Mineralenmanagement in de Landbouw: Duik als boer in de relatie tussen mineralenbeheer, waterkwaliteit en praktische maatregelen.
  3. Gewasbescherming in de Landbouw: In deze aflevering ontdekken boeren het belang van geïntegreerde gewasbeschermingsmethoden en hoe ze het gebruik van chemische middelen kunnen verminderen.

Belang van goede waterkwaliteit voor agrariërs

In juli is de allereerste aflevering van deze podcastserie opgenomen bij DAW Demobedrijf Maatschap Hof-Ruitenberg in Oldeberkoop. Te horen in deze aflevering was Hilde Coolman, akkerbouwer en NAJK-bestuurder, Jan Roelsma van Wetterskip Fryslan, Diederik van der Molen van het ministerie van I&W en gastheer Tjerk Hof, melkveehouder en aangesloten bij het netwerk van DAW Demobedrijven.

Tijdens deze eerste aflevering werd het belang van goede waterkwaliteit voor agrariërs uitgebreid besproken. Diederik van der Molen legde de Kaderrichtlijn Water (KRW) uit, inclusief de doelen voor chemische stoffen en ecologie in water, en hoe deze doelen worden vastgesteld en aangepast. Jan Roelsma besprak de rol van waterschappen in het meten en verbeteren van waterkwaliteit en de betrokkenheid van agrariërs via maatregelen zoals het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Met praktijkvoorbeelden en levendige discussies bieden we agrariërs een kijkje in de dagelijkse praktijk van waterbeheer.

Luister binnenkort mee!

“Wie Wat Water: De BoerenPodcast” is een mooie kans voor boeren om hun kennis over waterkwaliteit en landbouw te vergroten en tot inzichten te komen voor hun bedrijf en omgeving. Samen werken we aan een betere waterkwaliteit en een duurzame toekomst voor de agrarische sector. Nieuwsgierig geworden? Houd onze website en social media in de gaten voor updates over de lancering van deze podcast.