DAW Demobedrijf

Theo Nieuwenhuis

Bodem als basis

NaamTheo
BedrijfsnaamEdaphon
WoonplaatsDidam (Gelderland)
Werkt aanweerbaar regeneratief teeltsysteem, sluiten van de kringloop, lokale afzet
Dieren-
ThemaBodembeheer, Gewasbescherming
WaterschapRijn en IJssel
GrondsoortZand
SectorAkkerbouw / Vollegrondsgroente
Neem contact op

Theo Nieuwenhuis heeft een biologisch akkerbouwbedrijf in Didam. In 2018 verplaatste hij van Oud-Zevenaar naar de huidige locatie. Hoewel Theo van oorsprong melkveehouder is, heeft hij op de nieuwe locatie de overstap gemaakt naar akkerbouw. Sinds 2019 is het bedrijf biologisch en in 2021 ligt de focus op groenteteelt voor de lokale afzet.

De speerpunten van Theo zijn: werken aan een weerbaar regeneratief teeltsysteem met de bodem als basis, het sluiten van de kringloop en lokale afzet.

Gezonde bodem en sluiten kringloop centraal

In de visie van Theo staan een gezonde bodem en het sluiten van de kringloop centraal. Zowel de gezonde bodem als het sluiten van de kringloop wil Theo bereiken door te investeren in zijn bodem met behulp van natuurlijk bodembeheer.

Natuurlijk bodembeheer houdt volgens Theo het volgende in:

  • Zo min mogelijk de bodem bewerken;
  • Organische stof gehalte verhogen;
  • Koolstofgehalte verhogen;
  • Denken vanuit de bodembiologie, waarbij je de bodem voedt. De bodem voedt de plant;
  • Geen kerende grondbewerking;
  • Natuurlijke sponswerking van de bodem verhogen zodat het meer water vasthoudt.

Lokale afzet

De nadruk van de groenteproductie op het bedrijf van Theo ligt niet op massa. Theo werkt liever met een beperkte hoeveelheid producten en daarom heeft hij gekozen voor de lokale afzet. Als ondernemer kun je doorgaans een hogere marge krijgen op je producten als je tussenhandel en retail overslaat.

Bedrijf al goed bezocht

Ondertussen krijgt Theo al ondernemers op zijn bedrijf die kennis willen opdoen mbt natuurlijk bodembeheer. Ook vinden inkooporganisaties de weg naar zijn bedrijf, zij zijn o.a. geïnteresseerd in de speciale rijenfrees en willen dit graag testen bij hun akkerbouwers.

Compostthee

Theo wil compostthee gaan maken met behulp van een ‘Johnston Su bioreactor’, waarbij compost gemaakt wordt van een combinatie met houtsnippers en wormen. Het doel van de bioreactor is om schimmeldraden te maken, zodat je er een extract van kunt maken. Dit extract spuit je over gewassen en de bodem.

Op dit moment gebruikt hij compostthee van alleen wormencompost.