DAW scoort goed onder boeren en tuinders 

Het DAW  helpt agrariërs bij het vergroten van hun kennis op het gebied van agrarisch bodem- en waterbeheer en ondersteunt hen in hun persoonlijke ontwikkeling op weg naar een toekomstbestendige landbouw. Dit is één van de mooie en belangrijke conclusies uit het Brede Monitoringsonderzoek onder DAW-deelnemers, uitgevoerd door Aequator Groen + Ruimte.

DAW programmamanager Meri Loeffen is trots op deze onderzoeksuitkomst. ‘Kennis opdoen en bewustwording zijn voorwaardelijk om als agrariër ook daadwerkelijk stappen te kunnen zetten de toekomst in’, stelt zij. ‘Daarbij stimuleren investeringsregelingen agrariërs om deze stappen concreet te kunnen maken en te kunnen doen. De resultaten van het onderzoek geven ons een scherper beeld wat boeren, telers en tuinders uit deelname aan onze projecten halen en hoe effectief dat is. Het bevestigt nog maar eens dat ons stimuleringsprogramma relevant en nodig is om ook daadwerkelijk doelen te bereiken op het gebied van bodem- en waterkwaliteit en het realiseren van economisch sterke en duurzame landbouwbedrijven.

Nieuwe kennis opgedaan

Uit het Brede Monitoringsonderzoek blijkt dat deelnemers de DAW-projecten zeer positief waarderen. Nagenoeg alle deelnemers geven aan weer mee te willen doen. Ruim drie kwart van de deelnemers heeft nieuwe kennis opgedaan, variërend van nieuwe kennis tot verdieping van bestaande kennis. 9 op de tien is gestart met nieuwe dingen door deelname aan één van de projecten. Ruim de helft heeft een verbeterd handelingsperspectief. ‘Deze hoge tevredenheidspercentages geven aan dat deelnemers het nut van onze projecten inzien en dat er echt veranderingen plaatsvinden’, ziet Loeffen.

Zelf inzicht door metingen

De motivatie van deelnemers om mee te doen aan kennisdeling- en bewustwordingsprojecten is divers. Het varieert van de behoefte om kennis op te doen over mest, stikstof, bodem, verzilting en het voorkomen van droogte tot aan de verwachting van agrariërs dat het kosten kan besparen en strategische informatie voor de toekomst van hun bedrijf kan opleveren. Deelnemers uit het onderzoeksrapport zeggen hierover: ‘Door inzicht te verkrijgen via bijvoorbeeld metingen krijg ik zelf inzicht in de feiten en kan ik de overheid deze feiten laten zien’ en ‘Ik ben me gaan verdiepen in bijvoorbeeld stikstof leverend vermogen van de bodem en zo word ik wel bewuster’.

Verdere optimalisering van bedrijfsvoering

Deelnemende agrariërs weten beter welke mogelijkheden ze hebben en met de kennis die ze opdoen tijdens het project worden die mogelijkheden duidelijker en concreter. Een deelnemer daarover: ‘Je loopt meestal al met gedachten of wensen om dingen beter te doen, de coach (adviseur) geeft dan de handvaten.’ Het merendeel van de DAW-deelnemers is bezig om de huidige bedrijfsvoering verder te optimaliseren en 22% van de geïnterviewde deelnemers zegt dat genomen stappen door deelname aan een DAW-project bijdragen aan een andere, duurzamere bedrijfsvoering.

Nieuwsgierig naar alle uitkomsten van het onderzoek? Lees het hier!