Aanmelden mogelijk

Duurzaam ondernemen: hoe dan? Laat je inspireren tijdens de landelijke Demodag Duurzame landbouw, vrijdag 6 september

Op vrijdag 6 september openen de Demobedrijven Duurzame Landbouw van De Groene Vonk opnieuw hun deuren tijdens de Landelijke Demodag. Dit jaar doen ook de demobedrijven van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer mee! Samen laten de bedrijven zien hoe zij werk maken van toekomstbestendig ondernemen mét verdienmodel. Tijdens deze Demodag delen ze hun aanpak met jou. Bezoek op vrijdag 6 september een bedrijf bij jou in de buurt en laat je inspireren!

Verschillende activiteiten

Elk deelnemend bedrijf organiseert een eigen activiteit op 6 september. Met deel-nemende akkerbouwbedrijven, tuinderijen, melkveehouderijen en gemengde bedrijven is er een interessant bedrijf voor iedereen. Ontdek de kracht van duurzame landbouw in combinatie met agroforestry, zie hoe fruitteler Anco grip houdt op waterkwaliteit en waterkwantiteit of neem een kijkje bij het veldexperiment directzaai en NKG in akkerbouw en veehouderijgewassen.

Bekijk alle deelnemende bedrijven van De Groene Vonk en het DAW

Productief kruidenrijk grasland

Sinds 2022 werkt Maatschap Hof-Ruitenberg met kruidenrijk grasland op hun percelen. Kom op 6 september kijken hoe de percelen er na twee of drie groeiseizoenen voor staan. Pim Clotcher zal een inleiding geven en vertellen wat belangrijk is voor een geslaagde teelt van kruidenrijk grasland.

 

Ontdek de kracht van duurzaam ondernemen bij Vinkenhorst en De Houberg

Twee vliegen in één klap! Zie hoe Patricia en Brord van Vinkenhorst werken met ‘Grow on Demand’ en krijg een workshop duurzame teelt en agrarisch natuurbeheer. Vervolg je dag bij De Houberg, waar Arjen en Martine een rondleiding geven, uitleggen hoe zij beweiding combineren met Agroforestry en sluit de dag af met een workshop regeneratieve landbouw en lokale afzet.

Anco van Garderen, fruitteler

Rondleiding over waterkwaliteit en waterkwantiteit

Op vier verschillende locaties rond Schalkwijk (Utrecht) teelt fruitteler Anco van Garderen samen met zijn vrouw en ouders rode bessen en bramen. ‘We zitten op rivierklei en hebben het eerder te nat dan te droog’. Onder andere daarom schakelt Anco om naar substraten in kokos of potgrond. ‘Meer grip op waterhoeveelheid- én kwaliteit’.

Excursie veldexperimenten directzaai en NKG in akkerbouw en veehouderijgewassen

Tijdens deze veldexcursie op kringloopbedrijf Nieuw Altinge in Anderen neemt Albert Wolfs, op de voet gevolgd door een aantal teeltadviseurs, ons mee in zijn kritische blik bij de analyse van bodem en gewassen. In het meerjarige demoveld worden veldexperimenten uitgevoerd met directzaai, NKG, mechanisch onkruidbeheer en vruchtwisselingen met akkerbouw- en veehouderijgewassen en groenbemesters.

KWS demonstratie suikerbieten, mais en voederbieten

Bij Proeftuin Van Pallandtpolder ben je van harte welkom om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van suikerbieten, maïs en voederbieten te ontdekken. KWS zal de proefvelden demonstreren die zij in onze polder hebben aangelegd, zodat je de prestaties van hun rassen in de praktijk kunt zien.

Veldexcursie ‘Gangbaar boeren met natuur’

Tijdens de middagbijeenkomst “Gangbaar boeren met de natuur” geeft Proeftuin Van Pallandtpolder samen met experts van SOVON, het Louis Bolk Instituut (LBI), Wageningen University & Research (WUR) en de lokale natuurvereniging (NLGO) jou praktische tips geven om zelf een natuurlijke inrichting te realiseren die aansluit bij hun bouwplan en de specifieke regionale kenmerken.

Activiteit bij loonwerker Marcel Betten in Elsloo

Door kennis en ervaring heeft Marcel eigen werkwijzen ontwikkeld op het gebied van bodem, gewas en teelt die hij graag met anderen deelt. ‘Ik ben niet bang om uit te proberen en daar kunnen anderen van leren.’

De Groene Vonk én Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Op deze Demodag bundelen de demobedrijven van De Groene Vonk en de DAW Demobedrijven hun krachten. In beide projecten zoeken demobedrijven naar manieren om hun bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden, en delen zij hun ervaring met collega’s. Zij zetten bijvoorbeeld stappen voor het verbeteren van de bodem door water beter vast te houden, slim te bemesten of het gebruik van gewasbescherming te minimaliseren. Iedere ondernemer is anders, dus elk demobedrijf heeft een eigen verhaal. De ene ondernemer kiest voor technologie (zoals de inzet van drones), de ander voor biologie (zoals de inzet van natuurlijke vijanden) en een derde gaat voor een combinatie van beide. De deelnemende ondernemers delen graag hun ervaringen, om zo van elkaar en van jou te leren.

Benieuwd naar alle activiteiten tijdens de Landelijke Demodag Duurzame Landbouw? Bekijk ze op de website van De Groene Vonk

Aanmelden

Via www.agrarischwaterbeheer.nl/activiteiten kun je je aanmelden voor een activiteit die jou aanspreekt. Hier vind je een overzicht van de activiteiten van de bedrijven, hun sector en thema en welk programma zij aanbieden. Deelname is kosteloos. Kijk dus snel welke bedrijven bij jou in de buurt zitten en laat je inspireren!

Bekijk de activiteiten en meld je aan!