Luchtfoto van een boerderij met blijvend grasland weiland
Resultaten bekend

GLB-pilot levert 25 lessen en reisplanner voor een succesvolle gebiedsaanpak op

Wat is er nu echt voor nodig om als overheid, gebiedspartijen en boeren eensgezind aan de slag gaan in een gebied en de talrijke uitdagingen in de landbouw? In de GLB-pilot Gebiedsgerichte aanpak is tussen 2021 en 2024 in vier gebieden in Nederland geëxperimenteerd met gebiedsprocessen. Daar zijn uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid opgepakt. Er zijn 25 lessen uit getrokken, gevat in een handig boekje, en er is een praktisch leidraad (reisplanner) ontwikkeld.

‘Als je met boeren praat, merk je snel hoeveel weerstand er is. En die weerstand is te begrijpen. Zij hebben bijvoorbeeld te maken met veel generieke regels die voor boeren in veel gebieden moeilijk toe te passen zijn. En er zijn allerlei rapporten en nieuwsberichten te lezen die problemen benadrukken, zonder dat concreet gemaakt wordt wat er nu precies moet gebeuren en wie het voortouw neemt’, zegt Meri Loeffen, programmamanager van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), initiatiefnemer van de pilot.
‘Maar dat is een situatie die in niemands belang is. In de GLB-pilot hebben we laten zien dat er echt maar één manier is om met elkaar in beweging te komen en dat is de zaak omdraaien. Samen meten, analyseren en op zoek naar de feiten, naar inzicht in oorzaken en naar oplossingen. Langzaamaan ontstaat er onderling vertrouwen en kan je meters maken. Dan merk je ook hoe mooi het is om in het belang van de samenleving, de agrariërs en de overheid, de uitdagingen op te pakken en werk te maken van de toekomst.’

Er is over het algemeen weinig discussie over het nut van gebiedsprocessen. Zij worden door velen gezien als de sleutel voor het verbinden van beleidsdoelen aan resultaten en toekomstperspectief voor boeren. Gedurende een langere periode in de praktijk leren wat er nodig is om succesvol aan het een gebiedsaanpak te werken, levert lessen op die voor iedereen toepasbaar zijn. Enkele honderden boeren werkten in de afgelopen jaren in vier gebieden mee aan de pilot, in Vragender-Lievelde (Achterhoek), Flevoland, Limburg (stroomgebied Putbeek-Pepinusbeek) en Twente (stroomgebied Voltherbeek-Roelinksbeek).

3 hoofdpunten DAW GLB-pilot Gebiedsgerichte Aanpak

Drie hoofdlessen uit de pilot:

  1. Stel de mens voorop, investeer in relaties;
  2. Schrijf geen vaste stappen voor, maar geef ruimte voor een eigen aanpak, en
  3. Beweging komt beter op gang als de overheid zich faciliterend opstelt met instrumenten.

Een terugkerend issue in de gebieden was die van het gezamenlijke feitenonderzoek. Dat maakt voor agrariërs en regionale waterschappen duidelijker wat het probleem in een gebied precies is, en wat daar aan gedaan kan worden. Zo’n gezamenlijk feitenonderzoek overbrugt de grote kloof tussen dat wat agrariërs dagelijks op en rond hun bedrijf doen en de conclusies uit rapporten die soms haaks staan op wat zij ervaren.

Groot meetnet opzetten

Eén van de boeren die meewerkt aan de pilot is Leon Bleumink uit het gebied Vragender-Lievelde, dat plots werd aangemerkt als nutriënt verontreinigd. ‘Op dit vlak zit er heel veel wantrouwen’, vat hij het sentiment samen. Dat sentiment zorgt vaak voor stilstand, maar kan in een gebiedsproces leiden tot eigen initiatief. ‘We gaan met elkaar en het waterschap een groot meetnet opzetten, omdat we willen weten hoe het zit. Dat is best spannend, want er kan uit blijken dat we een opgave hebben als boeren. Maar dan hebben we de goede bronanalyse, dan weet je wat je als boer kan doen.’

In vrijwel alle gebiedsprocessen leidt zo’n gezamenlijk zoektocht naar informatie tot het nemen van verantwoordelijkheid en een sneeuwbaleffect qua maatregelen. ‘Als het voor een agrariër duidelijker is waar nog verliezen zijn van nutriënten, kan deze daar juist in zijn eigen belang mee aan de slag. En van het één komt dan het ander, omdat de interesse en de overtuiging toeneemt’, zegt DAW-programmamanager Loeffen.

De resultaten van de pilot kunnen een impuls zijn voor de kwaliteit van de gebiedsprocessen, positief bijdragen aan het behalen van doelen en positiever verlopen voor agrariërs. ‘Onze oproep aan overheden en partijen die het landelijk gebied een uitdaging hebben, is om onze lessen ter harte te nemen. Ga het sámen doen en laten we eindelijk in beweging komen. Met meer respect voor elkaar, meer draagvlak en optimisme.’

‘Ga het sámen doen en laten we eindelijk in beweging komen. Met meer respect voor elkaar, meer draagvlak en optimisme’

Voorzijde boekje 25 lessen GLB-pilot Gebiedsgericht aanpak

Resultaten en tools gebiedsprocessen gratis downloaden

Deze 25 lessen voor succesvolle gebiedsaanpak zijn geleerd in de GLB Pilot Gebiedsgerichte aanpak Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Deze pilot is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en in opdracht van Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en Collectief Natuurrijk Limburg. DAW was initiatiefnemer van de pilot. Partners in de pilots waren de regionale LTO’s, waterschappen, agrarische collectieven, provincies, het Kadaster en anderen.

Gerelateerde projecten