In Noord-Nederland is het tiende bodemteam opgericht. Deze teams bestaan uit bodemadviseurs met verschillende expertises. Ze werken samen om boeren en tuinders beter advies te geven over de bodem op hun bedrijf. Door het groeiende aantal bodemadviseurs zijn er nu aparte teams voor Friesland en Groningen/Noord-Drenthe. Minou Hegge, de nieuwe begeleider van het bodemteam Groningen/Noord-Drenthe zegt: ‘Doordat de adviseurs het gebied goed kennen kunnen zij boeren nog beter voorzien van een goed bodemadvies, passend bij het bedrijf en de omgeving. Dat is het voordeel van Regionale Bodemteams’.
Theorie en praktijk samenbrengen
Eind mei hield het nieuwe bodemteam van Groningen/Noord-Drenthe haar eerste kennisbijeenkomst. Het thema was het gebruik van compost en bokashi in de teelt. Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut gaf uitleg en deelde praktijkervaringen. Door drukke voorjaarswerkzaamheden in het veld waren er enkele afmeldingen. Toch was het een geslaagde bijeenkomst, waar theorie en de praktijk goed samenkwamen, vertelt Minou Hegge. Benieuwd wat het bodemteam voor jouw bedrijf kan betekenen?
Regionale Bodemteams in Nederland
In totaal zijn er 10 Regionale Bodemteams actief in Nederland. De Regionale Bodemteams zijn ontstaan vanuit de behoefte om kwalitatief, onafhankelijk bodemadvies op toegankelijke wijze op het boerenerf te brengen. Doordat bodemadviseurs met verschillende expertises samenwerken, kan een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven benaderd worden. De bodemadviezen zijn gratis voor boeren. De kosten worden vergoed door het ‘DAW Kennisprogramma’. Binnen het Kennisprogramma van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer werken boeren en tuinders aan voldoende en schoon water en een gezonde bodem.