Efficiënter kan bijna niet, vertelt fruitteler Floris van der Grift enthousiast. Met druppelirrigatie langs beide zijden van zijn Conference perenbomen wordt dezelfde hoeveelheid water in de helft van de tijd beter opgenomen. “Energie- en waterbesparing.” Waterschap Rivierenland vergoedt nu 40 procent van deze en andere waterbesparende maatregelen.
De dubbelzijdige druppelirrigatie paste de agrarische ondernemer eerder al toe langs de kersenbomen op het fruitbedrijf Van der Grift. Vanwege de hoge beregeningskosten die de teler moest maken in de zomer, besloot hij voor de zomer van 2018 ook slangen te plaatsen langs beide zijden van de perenbomen.
Grotere en smakelijkere peren
De aanleg van dubbelzijdige druppelirrigatie kost Floris van der Grift zo’n 5000 euro per hectare. “Per hectare heb ik 3300 meter slang nodig van 60 eurocent per meter. Ook moest ik een grotere pomp aanschaffen. Dan zijn de werkzaamheden nog niet meegerekend.”
Toch betaalt de investering zich nu al uit, vindt Floris van der Grift. Dankzij de dubbelzijdige druppelirrigatie wordt het vocht dichtbij de plant gebracht en beter verdeeld over de wortels. “Met beregening wordt vaak maar een deel van de boom vochtig, de wortels krijgen dan alsnog niet voldoende water.” Met het dubbelzijdige systeem bereikt Van der Grift de wortels beter. Dat resulteert in veel grotere, gezondere en smakelijkere Conference peren. “Ik wil nu langs alle perenbomen dubbelzijdige druppelirrigatie, zo enthousiast ben ik over het effect.”
Efficiënt met water omgaan
Behalve een betere oogst, bespaart de fruitteler op water. “Leuk is namelijk dat ik niet méér water gebruik, het water wordt gewoon efficiënter verdeeld.” De elektrische pomp draait ook nog eens minder lang, omdat de bomen door het dubbelzijdige systeem sneller voldoende vochtig zijn. “Ik bespaar dus ook nog energie.”
Subsidie waterbesparende maatregelen
Floris van der Grift had de investering in het dubbelzijdige systeem hoe dan ook gedaan, maar de subsidie die hij ontving van het waterschap was erg welkom. “In de droge zomer van 2018 zagen we goed het effect van het nieuwe systeem. We gingen duurzamer met ons water om en hadden geen last van de droogte. Resultaat was een prachtige oogst.”
Waterschap Rivierenland vergoedt 40 procent van de kosten van maatregelen met een hoog waterbesparend effect met een maximumbedrag van 35.000 euro. Andere waterbesparende maartregelen zijn bijvoorbeeld enkelzijdige druppelirrigatie, plaatsspecifieke beregening, peilgestuurde drainage en opslag en hergebruik water. De subsidie loopt tot eind 2021 of wanneer het budget op is. De regeling geldt voor nog aan te leggen innovatieve waterbesparende maatregelen in het Rivierengebied.
Meer informatie
Meer informatie over waterbesparende maartregelen en de subsidie die agrarische ondernemers kunnen krijgen staat op de website van waterschap Rivierenland. Het waterschap biedt ondersteuning bij het aanvragen van de subsidie.