Bodem van Betuwse fruitteler Gerrit bloeit op nadat hij stopt met kunstmest

‘Acht jaar geleden was hier niks, behalve een harde bodem zonder leven’, vertelt de Betuwse fruitteler Gerrit Verweij De Geus. Op aanraden van een biologische teler is hij gestopt met kunstmest. Onder de voeten van de Betuwse fruitteler bruist het nu van bodemleven. Hoe hij dat heeft aangepakt, vertelt Gerrit in de nieuwe video ‘Bodem in Beeld’, onderdeel van een reeks video’s en podcasts ontwikkeld door samenwerkende agrarische partners.

‘Je bent de grond aan het vergiftigen met je kunstmest’, zei een biologische teler ooit tijdens een bijeenkomst tegen Gerrit. Er was geen molshoop te bekennen en bladeren die op de grond vielen verteerden niet. Daarop besloot hij te stoppen met kunstmest in zijn teelt. ‘Als ik nu hier in de grond kijk, zie ik een bult van leven. Het barst van de molshopen en regenwormen. Die trekken alles wat hier op de grond valt naar beneden en voeden zo de bodem’, vertelt de Betuwse fruitteler. Op zijn bedrijf teelt Gerrit 7 hectare appels, 4 hectare peren, 1 hectare walnoten en wat kersen.

Stoppen met kunstmest effect op lange termijn

Voor Gerrit was het stoppen met kalibemesting best een uitdaging, omdat het een aantal jaren duurde voordat de natuurlijke voedingsstof kali goed vrijkwam. Toch heeft hij het volgehouden en daar profiteert zijn boomgaard nu van. ‘Er zijn veel stappen die je als teler kunt doen in de richting van biologisch die niet veel moeite kosten, maar waar je wel veel profijt van hebt. Daar hoef je niet biologisch voor te worden’, aldus Gerrit.

Gezonde bodem is de basis

De bodem in Gerrits boomgaard levert nu voedingsstoffen aan zijn fruitbomen en daarom is een gezonde bodem van belang om de bomen en vruchten te laten groeien. Daarnaast kan een gezonde bodem met veel bodemleven water beter vasthouden bij langdurige droogte of afvoeren bij (zware) regenval.

Korte video’s, verdiepende podcasts

‘Bodem in Beeld’ is een nieuwe reeks video’s en podcasts ontwikkeld door agrarische samenwerkingspartners, waarin ervaringsverhalen van boeren en telers over bodembeheer worden gedeeld. De video’s gaan in op verschillende thema’s rondom bodembeheer, zoals bodemstructuur, bodembiodiversiteit en waterhuishouding. Bekijk hieronder de video van Gerrit en beluister de podcast op Spotify met fruitteler Gerrit en Ferdy Tolhoek, adviseur bij Centrale Adviesdienst Fruitteelt.

Beluister de podcast

Over de makers

Met deze video’s en podcasts hopen de makers andere boeren, telers en tuinders aan te moedigen om ook aan de slag te gaan met duurzaam bodembeheer. De reeks is ontwikkeld in samenwerking met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, BoerenNatuur, Boerenverstand en Van Tafel naar Kavel.

Hedwig Boerrigter, Programmaleider van het Kennisprogramma Optimale Nutriëntenbenutting van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, vindt het belangrijk om bodembeheer te laten zien door de ogen van boeren en tuinders. ‘Boeren doen ongelooflijk veel op het gebied van duurzaam bodembeheer. De bodem is hun kapitaal. Elke boer heeft daarbij een unieke benadering; wat voor de één werkt, is geen garantie op succes voor de ander. Met de podcast- en videoreeks Bodem in Beeld willen we boeren en tuinders motiveren om te onderzoeken welke aanpak voor hen werkt’, aldus Hedwig.

DAW Kennisprogramma over water- en bodembeheer

Dit aanbod komt vanuit het DAW Kennisprogramma. Het Kennisprogramma van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer wil de beschikbare kennis over water- en bodembeheer beter vindbaar en toepasbaar maken voor boeren en tuinders. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer voor jou doet op het gebied van bodem- en waterbeheer? Kijk verder op de website. Het DAW Kennisprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.