In en met de natuur werken Bas en Lena Zevenbergen, in het Zuid-Hollandse Klaaswaal en Numansdorp. Samen runnen zij een fruitteelt- en akkerbouwbedrijf met 7 hectare peren en 35 hectare akkerbouw, ooit opgestart door de (groot)ouders van Bas. Nog altijd loopt de vader van Bas elke dag een rondje door de boomgaard. Het bedrijf is kleinschalig en heeft een duidelijke visie: samenwerken met de natuur waar het kan, bijsturen waar het nodig is. ‘We willen rekeninghouden met de natuur én topkwaliteit van het product waar de markt om vraagt.’
DAW Demobedrijf
Bas en Lena Zevenbergen
'We doen veel kleine dingen, dan is er altijd wel iets raak'
Naam | Bas en Lena Zevenbergen |
---|---|
Bedrijfsnaam | B. Zevenbergen |
Woonplaats | Klaaswaal (Zuid-Holland) |
Werkt aan | Ziektes en plagen bestrijden, emissies verminderen, biodiversiteit bevorderen, waterkwaliteit verbeteren, af- en uitspoeling verminderen |
Thema | Gewasbescherming |
Waterschap | Hollandse Delta |
Grondsoort | Klei, Löss, Veen, Zand |
Sector | Fruitteelt |
Hoogwaardige perenproductie
In de appels zagen Bas en Lena geen toekomst in deze markt. Daarom zijn ze nu van hoofdzakelijk appels bijna volledig overgeschakeld naar perenteelt. ‘We zijn een klein bedrijf en daarom moeten wij ons onderscheiden om aantrekkelijk te zijn voor klanten.’ Naast de alom bekende Conference, Doyenné du Comice en Gieser Wildeman telen ze daarom ook de exclusievere Sweet Sensation-peer. ‘We hoeven niet het maximale eruit te persen, maar de kwaliteit die we van de bomen halen moet wel maximaal zijn. Hierbij zijn en blijven we uiteindelijk altijd afhankelijk van de natuurlijke (weers)omstandigheden’, zegt Lena.
Samenwerken met de natuur
Bas en Lena experimenteren continu om plagen en ziekten op een natuurlijke manier te beheersen. Bas vergelijkt het met een schot hagel:
‘Je doet heel veel kleine dingen, dan is er altijd wel iets raak.’
Ze proberen daarmee risico’s te beheersen, want: ‘als je de middelen kwijt gaat raken, kun je er beter alvast mee leren omgaan’, zo stelt Lena. Toen er in de jaren 90 boontjes werden geteeld, zorgden Bas en Lena voor wildafleidende akkerranden. Daarmee boden ze het wild een smakelijk alternatief.
De akkerranden zijn er nog steeds, maar nu is het bedrijf meer gericht op het aantrekken van functionele insecten. Ze doen een proef met bokashi en maaien de grasbanen in de boomgaard nu om en om. Lena legt uit: ‘Als we de gehele boomgaard in één keer zouden maaien, is er voor niemand meer wat te eten en te schuilen.’
De natuur gedraagt zich elke keer weer anders, dus is het volgens Bas en Lena belangrijk dat je blijft monitoren. Spuiten doen ze alleen als het echt noodzakelijk is voor de kwaliteit van de peren en rekening houdend met het behoud van nuttige insecten. Dat middelen verdwijnen maakt het beheersen van schadelijke insecten een grotere uitdaging. ‘Je krijgt nu een kleiner middelenpakket en kunt dus minder corrigeren; daardoor lopen wij in onze teelt een groter risico.’
Nuttige insecten
‘We doen er heel veel aan om nuttige insecten te behouden in onze boomgaard’, vertelt Lena. Met de aanwezigheid van bijvoorbeeld oorwormen, sluipwespen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes proberen ze de schadelijke insecten te bestrijden.
‘In de natuur is het eten en gegeten worden.’
Toch is het sturen op nuttige insecten best een risico, omdat eerst de schadelijke insecten komen en je dan moet afwachten of de nuttige insecten daar op tijd op af komen. Het behoud van de nuttigen draagt eraan bij dat de insecten op tijd kunnen ingrijpen. ‘En als het dan echt niet meer anders kan, moet je wel ingrijpen en dat doen we zo beperkt mogelijk.’
0 emissie met innovaties
Naast samenwerken met de natuur maken Bas en Lena ook gebruik van innovaties om hun emissie te verminderen. Ze spuiten met moderne spuitsystemen en werken steeds meer gps-gestuurd. Een aantal jaren geleden hebben Bas en Lena een nieuwe schuur gebouwd en het erf vernieuwd met faciliteiten die erfemissie verminderen. Hierbij is gebruikgemaakt van de MIA\Vamil regeling. Ook is een subsidie vanuit het DAW gekregen voor de overdekte was- en vulplaats en fytobak die het afvalwater verdampt en middelen afbreekt. De tip van fruittelers Zevenbergen aan andere agrariërs?
‘Ga nu op je bedrijf aan de slag om dingen uit te proberen en zo te kijken wat wel en niet mogelijk is in jouw boomgaard. Zo ben je op tijd klaar voor de toekomst.’