Groep mensen in boomgaard fruitteelt

DAW Demobedrijven tonen oplossingen voor uitdagingen fruitteelt in de praktijk

Zo’n veertig NFO-fruittelers bezochten op 19 juni met de DAW Waterkaravaan verschillende fruitteeltbedrijven in Midden-Nederland. Onder hen waren twee nieuwe DAW Demobedrijven die vertelden op welke manier zij omgaan met de thema’s die in de fruitteelt spelen en de huidige waterproblematiek. 

De opening van de dag was bij het DAW Demobedrijf van fruittelers Bas en Lena Zevenbergen in Klaaswaal. Zij zetten actief in op het stimuleren van biodiversiteit. ‘In en met de natuur werken’, noemen Bas en Lena dat zelf. Dat doen ze door ziekten en plagen te bestrijden met natuurlijke vijanden, ze maaien de grasbanen met kruidenmengsels om en om en zaaien wildafleidende mengsels in de akkerranden. Daarnaast hebben zij met behulp van subsidies een overdekte wasplaats met fytobak aangelegd en vangen ze erfwater op.

Eerder te nat dan te droog

Op het zachtfruitbedrijf van Anco van Garderen, een DAW Demobedrijf in Schalkwijk, teelt Anco met zijn vrouw en ouders rode bessen en bramen. Waterbeschikbaarheid is in dit gebied geen probleem voor de fruitteler: ‘Het is hier eerder te nat dan te droog.’ De overvloedige regenval van dit voorjaar heeft gevolgen voor de teelt. Omdat bessenstammen kunnen verzuipen, teelt Anco nu in substraten van kokos of schone potgrond. Met computergestuurde druppelirrigatie heeft hij volledige controle over de vochttoediening en de toediening van voedingsstoffen: ‘Alles gaat naar het plantje.’

Lees meer over DAW Demobedrijf Zevenbergen Lees meer over DAW Demobedrijf Van Garderen
Anco van Garderen, fruitteler

Investeren in innovatie

Naast de twee DAW Demobedrijven werden ook andere bedrijven bezocht. Bij firma De Jong Fruit in Leerbroek is een nieuwe sorteermachine voor peren werkzaam, die peren detecteert op inwendig bruin. Op het bedrijf van Van Kessel Fruit in Velddriel maakten de innovatieve automatiseringsoplossingen om te sorteren en verpakken indruk. Ten slotte bracht de DAW Waterkaravaan een bezoek aan mechanisatiebedrijf Van der Linden in Dreumel. Zij leveren spuitmachines en machines voor mechanische onkruidbestrijding en vertelden hoe hun spuiten 99 procent drift reduceren.

 

fruitteelt sorteren verpakken

Meerwaarde voor de ondernemers

Volgens Peter Baltus, Kennismatcher Fruitteelt bij het DAW, kwamen alle actuele thema’s die spelen in de sector voorbij. Peter kijkt positief en vol inspiratie terug op de dag:

‘Voor ondernemers hebben dit soort excursies echt meerwaarde, omdat ze een kijkje in de keuken kunnen nemen. Op die manier wordt kennis met elkaar gedeeld.’

Ook op excursie met de DAW Waterkaravaan?

Ook met een groep agrarische ondernemers, je studieclub of LTO-afdeling een project of bedrijf bekijken? Je kunt de DAW Waterkaravaan inzetten voor jouw veldexcursie. Met de DAW Waterkaravaan neem je een kijkje op het bedrijf van collega’s en brengen we beleid en praktijk dichter bij elkaar.

 

Vraag de DAW Waterkaravaan aan

Gerelateerde regiocoördinatoren