Martijn Hendricx tussen de prei

Martijn bestrijdt trips op een natuurlijke manier

Donderbeestjes worden ze wel genoemd: trips. Deze paar millimeter grote insecten veroorzaken veel schade aan planten en zijn lastig te bestrijden. Groenteteler Martijn Hendrickx weet er alles van: in zijn prei is de schade door de trips goed te zien in de vorm van kleine, grijze vlekjes op het blad. Het maakt zijn gewas minder aantrekkelijk en dus verkoopbaar. Maar wat is de beste aanpak?

Onderwerken facelia

Alternatieve manieren

Het lijkt wel alsof schade door trips ieder jaar toeneemt. De kleine insecten vermeerderen zich razendsnel en zijn lastig te bestrijden. Binnen de kortste keren zitten ze overal. Gewasbeschermingsmiddelen inzetten is een manier, maar Martijn Hendrickx uit Ossendrecht (Brabant) zoekt ook naar alternatieve manieren om zich te wapenen tegen de blad-leeg-zuigende-beestjes. ‘Door bewustwording over wat goed is voor de plant en bodem zoek ik naar de juiste mix van bestrijdingsmiddelen, dat kan ook een combinatie van chemie zijn met het inzetten van natuurlijke middelen.’

Natuurlijke vijand

Ook de trip heeft een vijand: de kortschildkever bestrijdt de poppen en larven van de trips nog voordat de prei geplant is. ‘De kever pakt het probleem van de trips bij de kern aan.’ Afgelopen seizoen zaaide Martijn daarom Facelia als groenbemester om kortschildkevers te lokken. Na het onderwerken van de Facelia is de prei geplant.

Naast het lokken van de kever via Facelia, heeft Martijn ook nog kortschildkevers uitgezet op een perceel. En op dat perceel heeft hij samen met Arjen Krosschell van Exploras en Guido Sterk van IPM Impact gekeken naar de effecten van kortschildkevers in prei. Er is één groepje kortschildkevers, een dubbele groep kortschildkevers en géén kortschildkevers uitgezet.

Maar goed, zul je net zien: probeer je het eens op een andere manier, is het geen tripsjaar. Naast de kortschildkever is namelijk ook water een vijand van de trip. En het was vorig seizoen erg nat: de schachten van de prei stonden vol met water en een groot aantal trips verdronken voordat ze schade konden aanrichten aan de prei van Martijn. ‘En toch zet ik dit jaar weer kortschildkevers uit’.

Waarom Martijn positief terugkijkt op zijn Faceliaproef (ondanks dat het geen tripsjaar was):

  1. Een groenbemester zaaien is altijd een goed idee: je behoudt nutriënten in de bodem en dat zie je terug in de bodem door veel leven.
  2. Er is meer schade te zien in de onbehandelde (zonder kortschildkevers) planten dan in de behandelde planten.

Arjan, Guido en Martijn hebben meerdere keer over het perceel gelopen om schade te beoordelen. Er is gekeken naar het blad en naar de totale plantschade. Na 14 september (toen het minder nat werd) zie je meer schade in onbehandelde planten dan in de twee behandelde planten (met één groepje kevers en dubbele groep kevers). Ook bij de totale plantschade is duidelijk dat de tripsdruk het laagst is bij de planten met de hoge dosering. De lage dosering en onbehandeld lopen een tijdlang gelijk op maar ook daar is later te zien (28 september) dat onbehandeld toch meer schade vertoond dan de lage dosering

De juiste mix

Martijn is helemaal niet tegen middelen – ‘We zullen ze nodig blijven hebben’ maar nadenken over hoe het ook anders kan is volgens hem verstandig. ‘En bovenstaande manier is een goed idee want heeft positief effect. Zeker weten dat ik met Facelia weer kortschildkevers ga lokken dit jaar. Goed voor mijn bodem, goed voor mijn prei, beter voor mijn bedrijf.’

Deze praktijkproef is mogelijk gemaakt door Schoon Water voor Brabant, IPM Impact en CLM. 

Gerelateerde demobedrijven