strokenteelt en bloemenrand

Praktijkexperiment brengt voordelen strokenteelt in kaart

In het DAW Impuls-project Toekomstbestendig Boeren GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld) werken het waterschap Vallei en Veluwe, LTO Noord, BoerenNatuur en een groep van acht agrariërs samen aan het duurzaam beheren van het bodem- en watersysteem. Daarvoor voeren de agrariërs veldexperimenten uit, onder andere met strokenteelt en groenbemesters.

Helpt strokenteelt om op een natuurlijke manier plaaginsecten tegen te gaan? Dát is de inzet van de proef die Arend Versteeg in het kader van het project oppakt. Arend heeft in de buurtschap Meerveld, vlakbij Uddel, een extensieve veehouderij met 35 koeien en 110 biologische varkens. Daarnaast verbouwt hij biologische zomergerst, tarwe, haver en aardappelen, en heeft hij als neventak een herberg (’t Vossegat) en een groepsaccommodatie.

Natuurlijke vijanden

Voor de strokenteeltproef is ervoor gekozen om een perceel in te richten met langgerekte banen waarin aardappelen en granen elkaar om en om afwisselen. Het perceel wordt omsloten door een bloemenrand, die Arend dit jaar bewust niet heeft gemaaid. ‘Ten opzichte van een monocultuur heeft strokenteelt met een bloemenrand duidelijk voordelen,’ licht de ondernemer toe. ‘Dankzij de toepassing van stroken én de omringende begroeiing gedijen natuurlijke vijanden van plaaginsecten goed. Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. En door gebruik te maken van middelen als Vixeran en BlueN die op een natuurlijke manier stikstof uit de lucht kunnen binden, is minder kunstmest nodig. Zodra we gaan oogsten moeten metingen en vergelijkingen uitwijzen wat deze manier van verbouwen doet voor de opbrengsten.’ Vooruitblikkend: ‘Er zijn plannen om de wisselteelt volgend jaar uit te breiden met andere gewassen, waaronder eiwitrijke soorten zoals velderwten en veldbonen.’

Groenbemesters en stikstofmetingen

Naast de strokenteelt voert Arend nog een tweede experiment uit. Daarvoor is een perceel van 1,6 hectare is ingezaaid met tien verschillende groenbemesters. Arend: ‘We willen in de praktijk uitzoeken welke groenbemester het beste is om mineralen makkelijker beschikbaar te maken en de grond levendig te houden dankzij een diepere beworteling.’

Samen met een zestal andere agrariërs werk Arend ook mee aan stikstofmetingen in het oppervlaktewater rond de Hierdensebeek. De metingen, die een jaar lang iedere maand samen met het waterschap worden uitgevoerd, moeten aantonen wat de bijdrage van de landbouw is als het om de hoeveelheid stikstof in het water gaat.