Vooruit Boeren rond de Voorsterbeek
De Voorsterbeek relatief gevoelig voor droogte en piekbuien, kenmerkend voor de flanken van stuwwallen. Belangrijke opgaven voor het gebied zijn het vasthouden van water én een verdere verlaging van concentraties van voedingsstoffen in het water. In dit project werken waterschap en agrariërs samen aan het ontwikkelen en delen van kennis, gericht op het nemen van maatregelen. Met als voorbeelden het plaatsen van stuwtjes, bodemverbetering, duurzamere keuzes in gewassen, teeltplan en teeltrotaties.
Boeren Beheren Beekdalen
De Gelderse Vallei is een hellend gebied op zand met uitspoelingsgevoelige gronden. In het stroomgebied Lunterse Beek/Nederwoudse Beek en het stroomgebied Barneveldse Beek/Valkse Beken veroorzaken piekbuien wateroverlast in het voorjaar en de zomer, terwijl de diep ingesneden watergangen het gebied draineren en daardoor verdroging in de hand kunnen werken. De inrichting van het watersysteem is op dit moment niet toegerust op de toekomstige klimaatopgaven. In het project Boeren Beheren Beekdalen werken waterschap en agrariërs samen aan een robuust watersysteem. Maatregelen die genomen kunnen worden zijn gericht op het vasthouden van water en meer regenwater infiltreren daar waar het valt, met aandacht voor de afvoercapaciteit die nodig is bij extreme buien. Daarnaast gaan de deelnemers aan de slag met bodemverbeteringsmaatregelen én proberen ze slimmere keuzes in het bemestingsplan te maken om de benutting te verhogen. Dit alles wordt gevolgd met metingen. Ook het (samen) meten van de waterkwaliteit komt aan bod.
Toekomstbestendig Boeren
Het project Toekomstbestendig Boeren geeft praktische invulling aan kennisvragen vanuit de gebiedsaanpak GEUS (brongebied Hierdense Beek). Het waterschap, BoerenNatuur en een groep van circa acht agrariërs (akkerbouwers en veehouders) werken in het project samen aan het duurzaam beheren van het bodem- en watersysteem. Daarvoor voeren de agrariërs veldexperimenten uit, met onder andere grasklaver, strokenteelt, sorghumteelt en duurzamere bietenteelt, onder begeleiding van BoerenNatuur en het NMI. De toekomst van de landbouw in het brongebied van de Hierdense Beek heeft sinds 2021 volle aandacht in een Living Lab en vanaf 2024 via de gebiedsaanpak GEUS. Het DAW Impuls-project sluit hier praktisch op aan.