Deze korte samenvatting is de belangrijkste les van de afgelopen jaren in Drenthe. Met de Waterkaravaan bus gingen bestuurders en medewerkers van provincie, waterschappen (Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Vechtstromen, WDODelta), drinkwaterbedrijven, LTO Noord en collectief AND begin september langs twee succesvolle DAW projecten in de provincie. Doel van deze bijeenkomst: nader kennismaken met elkaar in een informele setting en laten zien wat er in de praktijk gerealiseerd wordt.
Als eerste stond een stop bij een perceel in Anloo op het programma. Hier doen alle 19 veehouders en akkerbouwers en 4 loonwerkers in het gebied van de Drentsche Aa mee met het tegengaan van perceelemissie. Dit gebied is een van de belangrijkste leveranciers van water voor de stad Groningen.
Johan Cruyff
‘We hebben honderd procent deelname’ zo vertelde projectleider Geertje Enting trots. ‘De kracht zit ook in de samenstelling van het projectteam. Hier zitten adviseurs in van Delphy, DLV Advies, beleidsmedewerkers van Waterschap Hunze en Aa’s. Maar ook de industrie, Klaas Jilderda van BASF denkt namens de branche organisatie ook mee.’ Enting vervolgt: ‘Bij het voorkomen van afspoeling geldt het adagium van Johan Cruyff ‘’Je gaat het pas zien, als je het doorhebt’’. Hierbij geldt ook dat niet alle maatregelen overal genomen kunnen worden. Het is echt maatwerk. Dat er subsidie beschikbaar was is mooi maar gemiddeld hebben de deelnemers zelf ook zo’n 8000 euro geïnvesteerd.
Een van de deelnemers melkveehouder Henk Tiems vulde aan ‘Je moet doen wat je kunt doen.’ Ondanks de inspanningen worden er nog wel stoffen in het oppervlaktewater gevonden. Zo is onder meer een stof die gebruikt wordt in vlooienbanden aangetroffen. ‘Zonder te willen zwartepieten, betekent dat dat we ook in gesprek moeten met hondeneigenaren die hun hond in het gebied uitlaten.’ Melkveehouder en akkerbouwer Albert Jan Knijp, demonstreerde een machine die hij met hulp van het project aanschafte. ‘Met deze ecoploeg kan ik het vanggewas kapot frezen en kan ik minder middelen toepassen’.