Bodemmonster nemen
Aan het begin van het jaar wordt op het melkveebedrijf een bodemmonster genomen. Aan de hand van deze bodemanalyse, komt bodemadviseur Joost van der Kroon langs voor een eerste adviesgesprek. In dit gesprek maakt hij samen met de deelnemende boer een verbeterplan: welke waarden liggen (te) hoog of juist (te) laag? Waar kunnen we de komende twee jaar gezamenlijk aan werken?
We pakken de KringloopWijzer erbij om het stikstofbodemoverschot en de fosfaatkringloop op het bedrijf goed in kaart te brengen. Door inzicht te krijgen in de instroom en uitstroom op het bedrijf, streven we naar een optimale nutriëntenbenutting, die goed is voor de bodem, water én past binnen de agrarische bedrijfsvoering. Tijdens de projectperiode is er regelmatig contact tussen de deelnemende agrariër, de bodemadviseur en het projectteam.
Naast bedrijfs- en bodemadvies worden er lokaal meerdere verdiepingsbijeenkomsten georganiseerd, bestaande uit demo’s en we gaan natuurlijk het veld in. Speciaal voor melkveehouders zijn in het verleden onderwerpen behandeld als ‘het effect van maatregelen aan de hand van de Kringloopwijzer’ en ‘de goede grassen en kruiden krijgen en behouden.’