De geschiedenis van de familie Sloot op Vinkenhorst begon in 1918 toen grootvader Willem Sloot besloot om de boerderij te pachten. In 1990 ging Brord samenwerken met zijn ouders op het melkveebedrijf Vinkenhorst. In 1995 nam hij het bedrijf over. In 1999 besloot Brord om te schakelen naar biologische melkveehouderij. Omdat hij geen afzet kon vinden voor zijn biologische melk besloot hij om in 2006 weer om te schakelen naar gangbare melkproductie. Maar zijn liefde voor een combinatie van landbouw en natuur bleef en in 2018 stopte hij met melkvee en schakelde om naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.
Patricia heeft meer dan 30 jaar gewerkt in de agro en voedingsindustrie. Gedurende een periode van 18 jaar was ze bij Unilever nauw betrokken bij het verduurzamen van de voedselketen. Ze heeft mogen samenwerken met boeren en de agro-industrie over de gehele wereld om samen oplossingen te vinden voor het verduurzamen van de voedselproductie.
Combinatie bomen, hagen en gewassen is goed voor gezondheid koe
Op een gedeelte van het grasland zijn in 2019 meer dan 100 walnotenbomen geplant waar de zoogkoeien tussen grazen (silvopasture). Ter verbetering van de mineralenbalans van de runderen zijn op diverse percelen voederhagen aangeplant. Een verdere uitbreiding van agroforestry vindt plaats tijdens het winterseizoen 22-23 met 120 hoogstam fruit -en walnotenbomen en 800 meter struweelhaag. Tussen deze bomenrijen worden akkerbouwgewassen geteeld.
Door de combinatie van bomen, hagen en gewassen wordt een gunstig microklimaat geschapen waardoor de gewasopbrengst en de gezondheid van de runderen verbetert. Daarnaast heeft agroforestry een positief effect op de Carbon Footprint en de bodemstructuur. In alle opzichten dus een win-winsituatie. Wil je meer weten hoe Patricia en Brord Agroforestry toepassen op het gangbare akkerbouw- en zoogkoeien bedrijf ? Houd de activiteitenpagina in de gaten
Grow on Demand
Ieder jaar stemmen Patricia en Brord met de verschillende afnemers af welke producten zij nodig hebben en op Vinkenhorst geproduceerd kunnen worden. Zo leveren zij Black Angus runderen, rode biet, fruitcompote en honing aan lokale restaurants. Voor een distilleerderij verbouwen zij brouwgerst. In 2022 zijn Patricia en Brord tevens begonnen met theekruidenteelt, zoals munt, kamille, veldzuring en duizendblad voor de Amsterdamse startup Wilder-Land. In de nabije toekomst zullen zij ook walnootproducten aan het assortiment toevoegen.
Denk jij ook aan grow on demand? Wil je ook meer voor ‘lokaal’ produceren? Meld je aan voor een excursie via de activiteitenpagina.
Agrarisch natuurbeheer van belang voor de toekomst
Van oudsher groeien op Vinkenhorst knotbomen en meidoornhagen als perceelafscheiding voor de koeien. Patricia en Brord breiden de natuurelementen verder uit om de biodiversiteit van Vinkenhorst te verhogen. Ze maken gebruik van verschillende subsidie bronnen om zo aanleg en onderhoud van de natuurelementen te financieren. Zo zijn er 2 kikkerpoelen, dassenburchten, bloemenranden , hagen, een patrijzenrand en diverse bufferstroken met kruiden. Patricia en Brord zien nu al een toename van insecten, vogels en wild. Door op deze manier te boeren werken zij aan een duurzame toekomst voor Vinkenhorst.
Wil je meer weten over hoe je agrarisch natuurbeheer kunt toepassen op je bedrijf? Houd de activiteitenpagina in de gaten en meld je aan voor een excursie bij Patricia en Brord.