Bijeenkomst bodemverdichting Nieuwe Oogst

Bodemverdichting voorkomen met VF-banden

ZLTO en Delphy hielden woensdagmiddag 11 september een succesvolle en goed bezochte demo over bodemverdichting bij de Coöperatieve Vereniging Eendracht Landbouw (CVEL) in het Zeeuwse Nieuwerkerk. De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door Profile DBS en Panos Bandenservice.

De afgelopen jaren heeft CVEL geïnvesteerd in zogenaamde VF-banden. VF-banden (Very High Flexion) hebben een soepelere zijwand en een sterkere hielconstructie dan klassieke radiaalbanden. Met deze banden kan overmatige bodembelasting in het veld vermeden worden. Tijdens de bijeenkomst gingen deelnemers volop onderling en met de aanwezige bandenleveranciers, Bandenservice Panos (leverancier van de aan CVEL geleverde VF-banden) en Profile DBS, in gesprek over de effecten van banden en bandenspanning op bodemverdichting.

VF-banden

Na een welkomstwoord van projectexpert Anton Geluk van ZLTO en een korte rondleiding in de loods, gaf Luc Remijn van Delphy een presentatie over bodemverdichting. Remijn lichtte de werking van VF-banden toe, die voor minder bodemverdichting kunnen zorgen. Bodemverdichting kan grote financiële schade veroorzaken, zo gaf hij aan. Vooral natte grond wordt door tractoren en landbouwmachines snel dichtgereden. Bovendien laten de machines diepe sporen na. Er werd toegelicht hoe met de juiste banden en bandenspanning deze problemen voorkomen of verminderd kunnen worden.

Profielkuil

Bodemprofielen

Na deze presentatie volgde bij Maatschap De Vlieger-Aben een proef om de verschillen in bodemverdichting toe te kunnen lichten. Dit gebeurde aan de hand van vier bodemprofielen, waarbij drie verschillende trekkers werden ingezet: een trekker met uienrooier en loofklapper op smalle traditionele (één kuil), een trekker met uienrooier en loofklapper op smalle VF-banden (één kuil) en een trekker op VF-banden met drukwisselsysteem (twee kuilen).

‘Ondanks de regen gaven de aangelegde proeven een duidelijk beeld van het verschil in bodemverdichting’

 

bieten-rooien-32- trekker

Gekleurd zand

De kuilen waarover de trekkers reden waren gevuld met twee of drie lagen gekleurd zand. Door insporing van het zand werd door de verschillende zandlagen zichtbaar wat voor effect de verschillende banden en bandenspanning hadden op de bodem. ‘Ondanks de regen gaven de aangelegde proeven een duidelijk beeld van het verschil in bodemverdichting’, aldus Geluk. Vanaf Maatschap De Vlieger – Aben reden de meeste bezoekers weer terug naar CVEL in Nieuwerkerk, waar Geluk de formele bijeenkomst om 16:30 uur afsloot. ‘Met deze bijeenkomst leveren we actief een bijdrage aan de relatie tussen loonwerker en agrariër, waarbij het doel is om samen te komen tot betere opbrengstresultaten of betere saldo’s per gewas’, aldus de projectexpert van ZLTO. ‘Gezien de goede opkomst en de reacties van de bezoekers was de dag zeer geslaagd.’

Bron: Ralf Pijnenburg, Nieuwe Oogst