Ondertekening bestuursovereenkomst - met DAW beachflags

Drentse krachtenbundeling voor waterbeheer in de landbouw

‘De samenwerking tussen de agrarische sector en waterbeheerders als provincie en waterschappen is van groot belang, maar niet vanzelfsprekend’, meent LTO Noord-bestuurder Erik Emmens. Met de ondertekening van een bestuursovereenkomst waarborgen de provincie Drenthe en vier waterschappen de voortzetting van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in deze provincie.

De bestuursovereenkomst verzekert een verlenging van de DAW-aanpak in Drenthe. Die werkwijze draait om de drieluik: gebiedsmakelaars, bodem- en watermaatregelen en een landbouwportaal. ‘De ervaring van afgelopen jaren leert dat we zo kennis, advisering over maatregelen en financiering maximaal bij de boer krijgen. Tegelijkertijd zorgen we met het landbouwportaal ervoor dat de boer minimaal organisatorisch gedoe heeft’, zegt Erik Emmens, bestuurder en portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Noord.

Landbouwportaal Noord-Nederland

Gezamenlijke inzet

Het doel van de provincie Drenthe en de vier waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen is om samen met de agrarische sector te werken aan schoon en voldoende water. ‘Deze overeenkomst benadrukt de gezamenlijke inzet op waterbeheer’, aldus Emmens. ‘Door de krachten te bundelen, kunnen we effectiever inspelen op uitdagingen zoals wateroverlast, droogte en de verbetering van waterkwaliteit. Het DAW fungeert hierbij als samenwerkingsverband waar boeren, waterschappen en provincies kennis en ervaringen uit te wisselen.’

‘Door de krachten te bundelen, kunnen we effectiever inspelen op uitdagingen zoals wateroverlast, droogte en de verbetering van waterkwaliteit.’

Sloot in agrarisch gebied met planten

Budget voor investeringen

De bestuursovereenkomst geldt voor twee jaar. Door de overeenkomst komt er budget beschikbaar voor de uitvoering van maatregelen rond waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit. Denk aan investeringen voor de aanleg van boerenstuwen, regelbare drainage, perssap opvang, precisiebemesting, precisiegewasbescherming, mechanische onkruidbestrijding of niet-kerende-grondbewerking en metingen rond bijvoorbeeld perceelafspoeling.

De bestuursovereenkomst geldt zowel voor het uitvoeren van DAW-maatregelen als diensten via de Agrarische Natuur Drenthe (AND). Bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer gaat het met name om investeringen in de bedrijfsvoering, kennisontwikkeling en verspreiding. Bij de AND gaat het nu om de openstelling van diensten voor water en klimaat.
Welke maatregelen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning vraagt maatwerk per gebied. Deze speciale (investerings)regelingen worden nader uitgewerkt en daarna afzonderlijk opengesteld via het landbouwportaal Noord-Nederland of via de agrarische collectieven.

 

‘De volgende stap voor ons is het concretiseren van de afspraken in projecten, waar het realiseren van praktische maatregelen het uitgangspunt is.’

Rondleiding over demoperceel met klaver

Kennis delen en breed delen

Daarbij gaat het om meer dan financiële ondersteuning. ‘Wat betreft kennisuitwisseling en bewustwording kent Drenthe een lange succesvolle geschiedenis met studiegroepen, Vruchtbare Kringloop Noord Nederland en een project als Bodem APK’, aldus Emmens. De kennisverspreiding is binnen het DAW gebundeld in het DAW Kennisprogramma. Hieronder vallen onder meer de regionale Bodemteams met individuele bodemadviseringDAW Demobedrijven, of het inschakelen van experts voor groepsbijeenkomsten of het uitvoeren van minerale stikstofmetingen in de ondiepe ondergrond.

Na vandaag ligt de bal bij de DAW-regiocoördinatoren Elma Haakmeester en Martijn Neijenhuis, die samen onder meer in Drenthe actief zijn. ‘De volgende stap voor ons is het concretiseren van de afspraken in projecten, waar het realiseren van praktische maatregelen het uitgangspunt is’, vertellen Haakmeester en Neijenhuis. ‘Zowel op bedrijfs- als op gebiedsniveau. Dit doen we samen met boeren uit het gebied en onze gebiedsmakelaars. Hierbij ligt de focus op het bieden van ondersteuning bij de uitvoering van deze maatregelen, zowel met kennis en advisering als met subsidies op investeringen in uitvoeringsmaatregelen.’

Landbouwportaal Noord-Nederland

Via het landbouwportaal Noord-Nederland (dawnoordnederland.nl) kun je snel en eenvoudig informatie vinden over actuele DAW-projecten en gesubsidieerde maatregelen in Noord-Nederland. Voor wie percelen heeft die grenzen aan Overijssel kan kijken op landbouwportaal Oost-Nederland (dawoostnederland.nl). Ook op de website van de AND (www.agrarischenatuurdrenthe.nl) zijn projecten te vinden waaraan je kunt meedoen.

Landbouwportaal Noord-Nederland