‘Texel is een grote proeftuin. Hier is de situatie al zo hoe wij die op het vaste land verwachten’, aldus Jouke Velstra, directeur Acacia Institute en een van de oprichters van het project Zoete Toekomst Texel. Boer op Texel en deelnemer, Mark Slot, sluit hierbij aan: ‘Wij hebben hier te maken met zoutgehaltes waar vele boeren van denken dat het onmogelijk is om hier iets te telen. En toch doen we het’.
Onder de boeren op Texel leeft al jaren de wens om het eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van zoetwater. Zo kunnen ze de gewassen op de gewenste momenten voldoende water geven, ook in droge jaren. ‘Jaarlijks gaat zo’n 44 miljoen m3 aan zoetwater verloren. Voor alle landbouw op Texel is jaarlijks 6 tot 7 miljoen m3 nodig wat betekent dat slechts 15% van het water vastgehouden moet worden’, licht Velstra toe.
Samen met Acacia Institute, LTO Noord en een groot aantal partners namen de boeren en tuinders van Texel het initiatief en realiseerden zij de afgelopen jaren binnen het project ‘Zoete Toekomst Texel’ op twee locaties een ondergrondse opslag van zoetwater.