Vochtsensoren geven aardig beeld van vochtgehalte bodem

De meeste bodemvochtsensoren geven een redelijk beeld van het vochtgehalte van de bodem. Het bepalen van de exacte hoeveelheid bodemvocht is voor veel vochtsensoren echter lastig. Trends in de bodemvochtvoorziening worden beter weergegeven, blijkt uit een test van een tiental bodemvochtsystemen. De test met bodemvochtsensoren is uitgevoerd in het kader van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Dit gebeurde op twee percelen met aardappelen in Wageningen en in Dronten. Het DAW deelt deze informatie van NPPL om kennis breder te verspreiden.

Gedurende het vorige teeltseizoen verzamelden de tien bodemvochtsystemen continu data. Deze data zijn vergeleken met bodemmonsters. Dit leverde een score op (tussen de 1 en 10) voor meetnauwkeurigheid. De meeste sensoren scoren op dit onderdeel erg goed: Farm21, Vantage Agrometius, IrriWatch, Quantified, AgroExact en Dacom krijgen allemaal minimaal een 7,5. Daarnaast zijn de vochtsensoren beoordeeld op het praktische gebruik en mogelijkheden. Dit leverde een tweede score op, ook variërerend tussen de 1 en 10. De vochtsensoren van RMA, Vantage Agrometius, AgroExact en Dacom behalen allemaal minimaal een 7,5.

Score meetnauwkeurigheidd en gebruik

In een totale beoordeling van meetnauwkeurigheid en gebruik komt AgroExact met een 9,2 als beste uit de bus. Dacom heeft volgens het onderzoek zowel op het gebied van gebruik als meetnauwkeurigheid veel te bieden. Ook de systemen van Vantage Agrometius, RMA en IrriWatch halen ruime voldoendes met hun totaalscore.

Keuze voor sensor

Wat voor welke teler de beste sensor is, hangt echter af van de eisen die een teler hieraan stelt. De een vindt gebruikersgemak belangrijk, de ander de prijs van het systeem. De tien aangeboden systemen tonen dat er grote verschillen zijn tussen uitrustingsniveaus van de sensoren en ook de mogelijkheden van de platformen.

Vervolgonderzoek

De test met de bodemvochtsensoren is vorig jaar uitgevoerd. Dat teeltseizoen was relatief nat en dus weinig behoefte aan beregening. De vochtsensoren gaven om die reden weinig meldingen voor droogte en een bijbehorend beregeningsadvies. In een vervolgonderzoek zou het volgens de onderzoekers goed zijn om ook de inhoud van de adviezen die door de verschillende systemen worden gegeven mee te nemen in de beoordeling.

Bekijk hier het originele bericht.

Bron: Nationale Proeftuin Precisie Landbouw

Back to top