Is het mogelijk om met minimale grondbewerking en maximale bodembedekking mais te telen? Dit was de vraag van melkveebedrijf Kloosterboer in Voorst naar aanleiding van de landbouwverkenning Landgoed Beekzicht . Melkveehouder Henri voerde afgelopen seizoen een pilot op één van zijn percelen uit met het direct inzaaien van mais in gerst. Hij deelt vrijdag 22 november zijn bevindingen met jou. Meld je direct aan via onderstaand formulier.
Directinzaai, hoe zit dat?
Bij directinzaai wordt de grond niet of weinig minimaal bewerkt; er is in dit geval direct in geoogst gerstland ingezaaid. De verwachting is dat de bodemstructuur en wortelstructuur beter behouden blijft. Dit kan leiden tot minder verdamping van water en verminderen van erosie van de bodem. Het vermindert ook nutriëntenverlies omdat het actieve bodemleven in stand wordt gehouden. Op deze manier zaaien drukt mogelijk ook de kosten van diesel en gewasbeschermingsmiddelen.
En hoe werkte het in de praktijk?
De ervaringen van melkveehouder Henri Kloosterboer hoor je tijdens de kennisbijeenkomst in het kader van velddemo’s op vrijdag 22 november. Hij geeft openheid over de gemaakte kosten en opbrengsten. Daarnaast is melkveehouder Henk Brugman uit Loenen aanwezig, hij deed een soortgelijke praktijkproef en vertelt daarover. Expert en tevens DAW demobedrijf Theo Nieuwenhuis (Edaphon) verzorgt een klein onderdeel theorie over nut en noodzaak van geen tot minimale grondbewerkingen.