Trekker met kunstmeststrooier in weiland

Kunstmest strooien bij de juiste temperatuursom

Effectiviteit
Toepasbaarheid

Voor optimale benutting van nutriënten is het belangrijk dat er bemest wordt op de momenten dat het gewas er behoefte aan heeft. Als hier een mismatch in zit, is er een grotere kans op uitspoeling en dus weggegooid geld. De Temperatuursom (of T-Som) is hier een graadmeter voor.

Bekijk de factsheet

Wanneer bemesten met dierlijke mest?

Wat is het juiste moment om te bemesten? Voor dierlijke mest geldt: start met bemesten zodra de draagkracht van de grond het toelaat (geen insporing). In klei- en veengebieden is er een verhoogde kans op afspoeling en uitspoeling bij (te) veel neerslag. Dit kan een goede reden zijn om in deze regio’s pas later dierlijke mest toe te dienen. Uit meerdere proeven blijkt dat de bodemtemperatuur heel weinig invloed heeft op het realiseren van een hoge stikstofbenutting. Langer wachten met het toedienen van dierlijke mest kost opbrengst op alle grondsoorten.

Wanneer bemesten met kunstmest?

Gras moet na de winter eerst weer ‘wakker worden’. Pas nadat het gewas klaar is voor groei kan het de benodigde nutriënten opnemen. Te vroeg strooien van kunstmest gaat ten koste van het ruweiwitgehalte en leidt tot extra N-verliezen. Voor het snel werkende kunstmest kun je kijken naar de Temperatuursom (of T-som). Dit is een optelling van de gemiddelde dagtemperaturen boven de 0º graden Celsius vanaf 1 januari en in het betreffende jaar. Afhankelijk van hoe het weer zich gedraagt, telt dit snel of langzaam op. Als de kunstmestgift bestaat uit Kalkammonsalpeter (KAS) dan is het voor de eerste snede verstandig om dit op te delen in verschillende giften. Dan kan bijvoorbeeld 1/3 deel van de gift vroeg worden gegeven bij een T-som van 200) en het resterende 2/3 deel later bij een T-som van 350-400. Iets wat ook meespeelt bij een (te) late bemesting is dat er al een halve weidesnede kan staan, waarbij bemesting negatieve effecten kan hebben op de smakelijkheid van het gras.

‘Het klimaat verandert, als boer doe je er verstandig aan om dus mee te veranderen. Een kunstmestgift in de eerste helft van februari lijkt misschien vroeg, omdat we dat niet gewend zijn. Maar als het vroeger in het jaar zacht weer is, moet je er op het land ook eerder bij zijn.’

Voordelen van het bemesten met de juiste Temperatuursom

  1. Door op het juiste moment te bemesten neemt de plant de nutriënten beter op. Deze efficiëntie kan kostenbesparend werken.
  2. Deze maatregel vraagt geen extra uitgaves.

Tip: Los van de temperatuursom is het ook belangrijk dat andere omgevingsfactoren worden beoordeeld. Denk aan het weer voor de komende dagen (afspoeling) en de draagkracht van het land. Het veroorzaken van structuurschade ijlt nog jaren na.

Wat is de huidige T-som?

Bekijk de T-som