Demo Albert Jan Mechanisch onkruidbeheer

Demoboer Albert Jan: ‘Als niemand iets gaat uitproberen komen we niet verder’

Albert Jan Knijp is loonwerker, akkerbouwer en melkveehouder in het Drentse Anderen. En sinds kort is hij ook deelnemer aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer netwerk van demobedrijven. Onlangs hield hij zijn eerste bijeenkomst op het bedrijf. Een succes, met zeker vijftien aanwezigen, twee machines en een duidelijke boodschap: ‘Ik wil laten zien dat mechanisch onkruidbeheer kan’.

Niemand spuit voor de lol

De bijeenkomst bij Albert Jan Knijp ging over mechanisch onkruidbeheer in mais. Naast een demonstratie van zijn eigen machine – de SV 1200 M1 wiedeg – stond ook de Ecoweeding Spike Rotoweeder op het erf in Anderen. Martin Heerema van Agri Bio Solutions verzorgde samen met Knijp de bijeenkomst. Samen belichtten ze zowel de positieve als negatieve kanten van mechanisch onkruidbeheer. Knijp: ‘Vooropgesteld: niemand gaat voor de lol met de spuit rond. Dat kost ook tijd en geld, dus als het zonder kan zullen de meeste boeren dan wel willen proberen.’

Dat betekent niet dat het gemakkelijk is: timing is ontzettend belangrijk bij mechanisch onkruidbeheer, weten Heerema en Knijp. ‘Het is iets dat je weer in de vingers moet krijgen’, zegt Heerema. Maar vult Knijp nuchter aan: ‘Als je niet uitprobeert, maar alleen afwacht dan komen we met z’n allen geen steek verder. We moeten meer gewoon gaan dóen.’

Weten wat Albert Jan nog meer doet?

Als DAW demobedrijf zal Albert Jan Knijp nog meer bijeenkomsten houden om over zijn werkwijze en bedrijfsvoering te vertellen. De Drentse melkveehouder, akkerbouwer en loonwerker leidt samen met vrouw Geertje het bedrijf in Anderen dat omringd is door Natura2000-gebied. Het gemengde bedrijf in combinatie met de grondsoort en omgeving waarop het stel boert, maakt de overstap naar een meer natuurinclusief en/of regeneratief bedrijf logisch vinden ze. Lees meer op hun eigen pagina.

Netwerk demobedrijven

Via het DAW demobedrijf netwerk kunnen agrarische ondernemers hun praktijkkennis- en ervaringen delen met andere ondernemers en beleidsmakers. Onze deelnemers houden geregeld informatiebijeenkomsten.