Mechanisch onkruidbeheer in beeld met de ecoweeding en SV 1200 M1 wiedeg

‘Als niemand iets gaat uitproberen maar alleen afwacht tot anderen iets hebben uitgetest dan komen we met z’n allen geen steek verder. We moeten meer gewoon gaan dóen’ Dat is de insteek van Albert Jan Knijp van kringloopbedrijf Nieuw Altinge. Als DAW demobedrijf deelt hij zijn ervaringen met andere boeren en beleidsmakers. Zo demonstreerde de loonwerker, melkveehouder en akkerbouwer uit Anderen mechanisch onkruidbeheer in mais. Hij liet onder andere de Ecoweeding Spike Rotoweeder van Martin Heerema (Agri Bio Solutions) zien.

Direct naar de video

‘Niemand gaat voor lol met de spuit rond’

Demodeelnemer Albert Jan wilde met de bijeenkomst op zijn eigen bedrijf laten zien dat mechanisch onkruidbeheer kán. Hij belichtte tijdens de informatiebijeenkomst zowel de positieve als negatieve kanten van mechanisch onkruidbeheer. ‘Vooropgesteld: niemand gaat voor de lol met de spuit rond. Dat kost ook tijd en geld, dus als het zonder kan zullen de meeste boeren dan wel willen proberen.’ En dat proberen, daar is Albert Jan wel van.

Op hun kringloopbedrijf Nieuw Altinge in Anderen (Drenthe) leidt hij samen met vrouw Geertje Knijp een melkvee, akkerbouw- en loonbedrijf omringd door Natura2000 gebied. Het gemengde bedrijf in combinatie met de grondsoort en omgeving waarop het stel boert, maakt de overstap naar een meer natuurinclusief en/of regeneratief bedrijf logisch vinden ze. De natuur voor je laten werken en meer gebruik maken van wat de omgeving biedt.

Gerelateerde advies & subsidies

Gerelateerde activiteiten

Dinsdag 2 juli 2024 - 20:00
Middelen soms wel met 95 procent besparen dankzij de spotsprayer: akkerbouwer Derk probeert het uit