Spotsprayer bespaart gewasbeschermingsmiddelen

Resultaten laten zien dat tijdig inzetten spotsprayer loont

Er zullen nog maar weinig telers zijn die nog niet over de spotsprayer hebben gehoord: overal worden demo’s gehouden met een hoofdrol voor deze precisiemachine. En ja: met een besparing tot 95 procent op gewasbeschermingsmiddelen is deze machine natuurlijk interessant voor de portemonnee en omgeving. In Sint-Annaland (Brabant) demonstreerden ze de EcoRobotix ARA-spotsprayer op een perceel met bieten. DAW demobedrijf Derk Gesink uit Groningen koos voor zijn uienperceel om de spotsprayer als laatste middel tegen onkruid in te zetten. Zie de spotsprayer bij hem aan het werk in onderstaande video.

Inzet van de spotsprayer, hoe, waarom en wanneer?

Met behulp van algoritmes op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s detecteert de spotsprayer de onkruiden heel precies. Daarna wordt één van de vele spuitdoppen op de machine geopend boven het onkruid waarna deze kan worden bespoten met een microdosis gewasbeschermingsmiddel. Hierdoor kan worden gespoten met extreem hoge precisie. Op basis van tienduizenden foto’s herkennen algoritmes het gewas en het onkruid. Door gericht te bespuiten (oppervlakte van 4 tot 6 centimeter!) is het mogelijk om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit van de landbouw te verhogen. Oftewel: minder onkruid die het gewas belemmert om optimaal te groeien!

Spotsprayer na mechanische onkruidbestrijding in ui

Akkerbouwer Derk Gesink zet de spotsprayer in de uien in. Hij combineert chemische onkruidbestrijding met mechanische onkruidbestrijding: er is al vollevelds gespoten en geschoffeld; de spotsprayer zet hij in voor de laatste onkruidjes in de rij. ‘Zo kan het onkruid de ui niet meer overwoekeren’. En omdat de spotsprayer zo precies spuit, bespaart Derk op gewasbeschermingsmiddelen en voorkomt hij teveel uitspoeling.

Detail van de spotsprayer. Deze bespaart flink op gewasbeschermingsmiddelen.

Spotsprayer tijdig inzetten

In de omgeving van Sint Annaland keken zo’n zeventig deelnemers bij Loonbedrijf Guiljam de resultaten van de machine op een bietenproefveld van IRS. Onderzoeker Sjef van der Heijden van IRS lichtte de proeven toe. De conclusie was dat de inzet van de EcoRobotix ARA-spotsprayer loont, vooral wanneer de machine tijdig wordt ingezet. Bij een te late inzet beperkt de stand van het gewas de effectiviteit van de onkruidbestrijding. De onkruiden onder het gewas kunnen dan niet worden gedetecteerd. ‘Tijdige inzet loont’, bevestigt John Guiljam.

Loonbedrijf Hage en Loonbedrijf Guiljam hebben beide geïnvesteerd in een EcoRobotix ARA-spotsprayer, die zij sinds begin dit jaar bij steeds meer klanten inzetten. De loonbedrijven toonden ook hun schoffelmachines van Steketee. Door de inzet van het door Steketee zelf ontwikkelde precisiecamerasysteem kunnen de positie van het gewas en het onkruid nauwkeurig worden bepaald. Met deze onkruidbestrijdingstechniek kan zowel tussen de gewasrijen als in de rijen tussen de planten nauwkeurig worden geschoffeld.

Pionieren

Loonbedrijven Hage en Guiljam zijn nog aan het pionieren met de EcoRobotix ARA, maat ze hebben veel vertrouwen in de machine. Duidelijk werd dat dit soort innovaties door het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. ‘Onze sector heeft weinig keuze’, stelt ZLTO-projectexpert Anton Geluk.

‘Het plaatsspecifiek bestrijden van onkruid in combinatie met kunstmatige intelligentie heeft de toekomst. Het systeem heeft nog veel meer data nodig om te leren, waardoor het steeds beter het onderscheid kan maken tussen gewassen en onkruid. Voor uien en cichorei is dit proces vrijwel voltooid.’ De wortelen zijn komend jaar aan de beurt, waarna andere gewassen volgen. Geluk: ‘Op die manier blijft de machine zich dus ontwikkelen in het herkennen van gewassen en onkruid.’

Volgens de projectexpert levert ZLTO met deze bijeenkomst actief een bijdrage aan het bevorderen van een goede relatie tussen loonwerkers en agrarisch ondernemers. ‘Het zou mooi zijn als alle partijen samen betere opbrengstresultaten weten te realiseren, of betere saldo’s per gewas, met een lagere input van hulpstoffen. Hierin lijken de deelnemers het volste vertrouwen te hebben.’

Artikel uit Nieuwe Oogst met foto’s van Arie Storm.  

Gerelateerde activiteiten

Donderdag 16 januari 2025 - 09.30 - 12.00 uur
Albert Jan blikt aan de hand van data terug op eerste proefseizoen

Gerelateerde maatregelen

Gerelateerde demobedrijven