Marcel Betten, één van onze DAW demobedrijven, probeert zijn bemesting te optimaliseren. Wat is zijn aanpak? Waarom doet hij dit zo en wat adviseert hij jou? Een interview met deze loonwerker uit Friesland.
Gepubliceerd op woensdag 20 november 2024
Marcel Betten, één van onze DAW demobedrijven, probeert zijn bemesting te optimaliseren. Wat is zijn aanpak? Waarom doet hij dit zo en wat adviseert hij jou? Een interview met deze loonwerker uit Friesland.
In de wintermaanden bezoekt Marcel Betten – als verantwoordelijke voor het complete agrarisch loonwerker binnen De Samenwerking – alle veehouders om het plan van aanpak voor het komende seizoen te bespreken. Een goede bemesting begint immers met een goede voorbereiding. ‘Soms voer ik het adviesgesprek samen met de voeradviseur en dierenarts. Zij weten immers alles van de nutriënten en mineralen in het voer en in het dier. Mijn kennis ligt juist bij de bodem en bemestingstechiek.’ Het gezamenlijke doel is om meer melk van eigen bodem te produceren. Dat vraagt een goede ruwvoer- en kuilkwaliteit. ‘Als je weet welke ruwvoerkwaliteit je nastreeft, wat er in de bodem zit én in je mest, kun je gericht aan de slag.’ Dat betekent samen kuiluitslagen analyseren en mest- en bodemmonsters nemen. ‘Boeren vragen onze medewerkers vaak wat ze bij de buurman strooien. Maar klakkeloos dezelfde bemesting uitvoeren heeft natuurlijk geen zin want er zijn vele soorten kunstmest en verschillende percelen. Afhankelijk van het gewas, de bodem en wat er in de mest zit, werken we een bemestingsplan per perceel uit samen met de klant en eventueel andere gesprekspartners’, legt Betten uit.
Bij De Samenwerking werken ze volledig met precisielandbouw. ‘Ik wil graag voorop blijven lopen en mijn klanten een meerwaarde bieden’, licht Marcel die keuze toe. ‘Dat heeft ook te maken met mijn interesse voor techniek, machines en de natuur.’ Van alle klanten heeft De Samenwerking een perceelskaart met eventueel ook randenbeheer, etc. Als het bemestingsplan met de klant is doorgenomen, voert een collega de taakkaart al op de computer in. De chauffeur weet zo exact wat de bedoeling is en de machine doet deels geautomatiseerd het werk. Daarnaast werken ze ook met mest op maat. ‘Dat is mest die we zelf in opslag hebben en analyseren. Daarmee kunnen we preciezer bemesten. Dosering op basis van NIRS is de volgende stap’, is de verwachting van de bedrijfsleider. Door het wegvallen van derogatie mogen we steeds minder bemesten, dus komt het ook steeds nauwkeuriger met de bemesting. ‘Voor goede en kwalitatief hoogwaardige ruwvoeders zijn de bodem en bemesting de belangrijkste basis.’
Een bemestingsmethode die De Samenwerking al sinds 2015 uitvoert is de toepassing van drijfmest-rijenbemesting in mais in één werkgang. De zelfrijdende mestinjecteur is uitgerust met een maiszaaier en een bemester. Op deze manier dien je tijdens het zaaien aan beide zijden van de maisrij drijfmest toe. “De werking en efficiëntie van de nutriënten is op deze manier een stuk hoger, waardoor de benutting ook beter is”, heeft Marcel ervaren. “Zo behaal je met 35 m3 drijfmest in de rij een prima maisopbrengst.” In velddemo’s en vele meetproeven die Marcel vorig jaar deed in samenwerking met Bemest op z’n Best en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer heeft hij dit ook aangetoond.
Volgens Marcel zijn voor een goed werkresultaat bij bemesting vijf zaken van belang:
Goed ruwvoer begint met goed bemesten. Of zoals Marcel Betten het stelt: ‘Weet wat je doet, hou het simpel en ga aan de slag.’ Dat begint met een goede voorbereiding en een goed gesprek. Bemest op z’n Best heeft met Marcel Betten een checklist ontwikkeld. Boeren en loonwerkers bereiden het bemestingsseizoen daarmee gemakkelijk samen voor. Je downloadt de checklist op de website van Bemest op z’n Best.