Spotsprayer bespaart gewasbeschermingsmiddelen

Resultaten laten zien dat tijdig inzetten spotsprayer loont

Er zullen nog maar weinig telers zijn die nog niet over de spotsprayer hebben gehoord: overal worden demo’s gehouden met een hoofdrol voor deze precisiemachine. En ja: met een besparing tot 95 procent op gewasbeschermingsmiddelen is deze machine natuurlijk interessant voor de portemonnee en omgeving. Dat vinden ze ook in Sint-Annaland waar de EcoRobotix ARA-spotsprayer werd gedemonstreerd tijdens een demo door Loonbedrijf Hage en Loonbedrijf Guilijam.

Zo’n zeventig agrarisch ondernemers uit Zeeland en West-Brabant waren in juni aanwezig op een demo over spotspray. De bijeenkomst begon bij Loonbedrijf Hage. Dat de belangstelling voor de EcoRobotix in Nederland groeit, werd verwoord door Jorick Lambers. Hij is eigenaar van leverancier Doorgrond en de software supportpartner voor ondersteuning bij gewasdetectie in Nederland. Lambers lichtte toe hoe met de machine een besparing tot 95 procent op gewasbeschermingsmiddelen haalbaar is.

Detail van de spotsprayer. Deze bespaart flink op gewasbeschermingsmiddelen.

Werking van de spotsprayer

Met behulp van algoritmes op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s detecteert de EcoRobotix ARA-spotsprayer de onkruiden heel precies. Daarna wordt één van de spuitdoppen geopend boven het onkruid waarna deze kan worden bespoten met een microdosis gewasbeschermingsmiddel. Hierdoor kan worden gespoten met extreem hoge precisie. Op basis van tienduizenden foto’s herkennen algoritmes het gewas en het onkruid. Door gericht te bespuiten zou het mogelijk moeten zijn om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit van de landbouw te verhogen. Akkerbouwspecialist Johan Brooijmans van Agrifirm vertelde hoe de machine in de praktijk werkt. Een juiste afstemming tussen klant, leverancier van gewasbeschermingsmiddelen, loonwerker en adviseur leidt volgens hem tot de beste resultaten op het gebied van onkruidbestrijding en reductie van gewasbeschermingsmiddelen.

Spotsprayer tijdig inzetten

Bij Loonbedrijf Guiljam bekeken de deelnemers de resultaten van de machine op een bietenproefveld van IRS. Onderzoeker Sjef van der Heijden van IRS lichtte de proeven toe. De conclusie was dat de inzet van de EcoRobotix ARA-spotsprayer loont, vooral wanneer de machine tijdig wordt ingezet. Bij een te late inzet beperkt de stand van het gewas de effectiviteit van de onkruidbestrijding. De onkruiden onder het gewas kunnen dan niet worden gedetecteerd. ‘Tijdige inzet loont’, bevestigt John Guiljam.

Loonbedrijf Hage en Loonbedrijf Guiljam hebben beide geïnvesteerd in een EcoRobotix ARA-spotsprayer, die zij sinds begin dit jaar bij steeds meer klanten inzetten. De loonbedrijven toonden ook hun schoffelmachines van Steketee. Door de inzet van het door Steketee zelf ontwikkelde precisiecamerasysteem kunnen de positie van het gewas en het onkruid nauwkeurig worden bepaald. Met deze onkruidbestrijdingstechniek kan zowel tussen de gewasrijen als in de rijen tussen de planten nauwkeurig worden geschoffeld.

Pionieren

Loonbedrijven Hage en Guiljam zijn nog aan het pionieren met de EcoRobotix ARA, maat ze hebben veel vertrouwen in de machine. Duidelijk werd dat dit soort innovaties door het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. ‘Onze sector heeft weinig keuze’, stelt ZLTO-projectexpert Anton Geluk.

‘Het plaatsspecifiek bestrijden van onkruid in combinatie met kunstmatige intelligentie heeft de toekomst. Het systeem heeft nog veel meer data nodig om te leren, waardoor het steeds beter het onderscheid kan maken tussen gewassen en onkruid. Voor uien en cichorei is dit proces vrijwel voltooid.’ De wortelen zijn komend jaar aan de beurt, waarna andere gewassen volgen. Geluk: ‘Op die manier blijft de machine zich dus ontwikkelen in het herkennen van gewassen en onkruid.’

Volgens de projectexpert levert ZLTO met deze bijeenkomst actief een bijdrage aan het bevorderen van een goede relatie tussen loonwerkers en agrarisch ondernemers. ‘Het zou mooi zijn als alle partijen samen betere opbrengstresultaten weten te realiseren, of betere saldo’s per gewas, met een lagere input van hulpstoffen. Hierin lijken de deelnemers het volste vertrouwen te hebben.’

Door de regen op maandag konden de demonstraties van de EcoRobotix ARA-spotsprayer op een perceel met uien en een perceel met cichorei niet doorgaan.

Artikel uit Nieuwe Oogst met foto’s van Arie Storm.  

Gerelateerde maatregelen

Gerelateerde demobedrijven