Tijdens de busreis van Anna Paulowna naar Sexbierum sprak WUR-onderzoeker Daan Verstand over klimaatadaptatie in de open teelten en de klimaatstresstesten voor boerenbedrijven die hij heeft ontwikkeld samen met de sector.
Inzicht door de Aqua Pin
Een perceel van akkerbouwer Wiebe Goodijk in Sexbierum (Friesland) is al zo sterk verzilt dat er geen gewas meer wil groeien. ‘En dat komt ook niet meer goed daar’, zegt Goodijk. Met de Aqua Pin meet hij hier een EC-gehalte van 20 tot 40, zeewater heeft een zoutgehalte van 45. ‘Een steeds groter probleem. Op een andere kavel lieten we kalfjes grazen. Toen ze niet wilden groeien, bleek het zoutgehalte van het slootwater daar veel te hoog.’
Wiebe nam de aanwezigen mee naar een verzilt perceel waar hij via meetinstrument Aqua Pin inzicht heeft in de problematiek. Hij neemt deel aan het DAW-project Boeren Meten Water. Jouke Velstra van Acacia Water vertelde daarna over de aanleiding en voortgang van dit project.
Goodijk: ‘De toenemende verzilting en wat wij daar zelf aan kunnen doen, baart ons zorgen.’ Goede samenwerking met het waterschap en (financiële) steun van LNV is daarom nodig: ‘Bijvoorbeeld effectiever doorspoelen van de te zoute sloten’. In een panelgesprek onder leiding van DAW regiocoördinator Tjeerd Hoekstra met onder andere Peter Prins van het Zoet Zout Knooppunt werd doorgepraat over de rol van de overheid en de boer in de aanpak van verziltingsproblematiek en klimaatadaptie in de landbouw.
In gesprek blijven
Hedwig Boerrigter kijkt als DAW Kennismatcher Akkerbouw en mede-initiator van de Klimaatkaravaan terug op een interessante en leerzame dag. ‘We weten dat verzilting een probleem is, maar het in de praktijk zien en horen, zoals op het bedrijf van Klaas Schenk en op het land van Wiebe Goodijk maakt indruk. De interactie tussen boeren en beleidsmakers was goed en inhoudelijk, en draagt bij aan wederzijds begrip.’ Sabine Pronk, die contact opnam met Hedwig om deze DAW-Klimaatkaravaan te organiseren, zegt in gesprek te willen blijven met de boeren over de gevolgen van klimaatverandering. ‘Het is voor LNV en andere overheden belangrijk om te weten in hoeverre de land- en tuinbouw te maken heeft met gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en verzilting. En of boeren voldoende passende maatregelen kunnen nemen of bijvoorbeeld behoefte hebben om meer kennis op te doen.’
Meer informatie
Meer weten over wat het DAW doet aan verzilting? Kijk hier. In gesprek met de DAW regio-coördinatoren over verzilting of klimaatadaptatie? Mail naar Tjeerd Hoekstra(link sends e-mail) (Friesland) of Jacco Hoogendam(link sends e-mail) (Noord-Holland) of kijk hier voor de contactgegevens van andere regiocoördinatoren.