Groep mensen om Cameragestuurde schoffels

Video: Welke cameragestuurde schoffel is het best rijvolgend?

Cameragestuurde schoffels als alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen: op het Kompas in Valthermond stonden tijdens de velddemo drie schoffels klaar met elk een andere cameratechniek die zo nauwkeurig mogelijk de gewasrijen moesten volgen. Het werd de machines niet gemakkelijk gemaakt: bewust was de Japanse Haver met bochtjes ingezaaid om de camera’s extra uitdaging te geven. En dat terwijl, zegt expert Christoffel den Herder (Ceres HortiAdvice) ‘Zandgrond sowieso al uitdagend is voor schoffels om de rijen te volgen vanwege de weerstand die er van nature zit’.

In deze tijd waarin het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onder druk staat, is het van belang om kennis te maken met alternatieven. Daarom houdt het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) deze demo met drie cameragestuurde schoffels.

Ruim 50 bezoekers zagen hoe de cameragestuurde schoffels door het bochtige parcours gingen. Gerard Hoekzema van OT Valthermond geeft aan: “De zandgrond in Valthermond geeft extra uitdagingen als het gaat om schoffelen, maar de slimme schoffels zijn beter rijvolgend en schoffelen nauwkeuriger zodat er weinig handarbeid meer nodig is.”Er zijn ook zeker verschillen te zien tussen de verschillende camera’s, zegt Christoffel den Herder (expert).

Velddemo’s samen met loonwerkers

Deze video is onderdeel van de velddemo’s georganiseerd met loonwerkers vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Meer informatie vind je hier: agrarischwaterbeheer.nl/loonwerkers

Gerelateerde demobedrijven