Opname podcast in stal. Wie Wat Water: De BoerenPodcast

Podcasts over bodem en water

Podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond, maar welke zijn interessant voor jou als boer? Wij hebben de afleveringen over bodem en water voor je verzameld. Of je nu op de trekker zit, in de stal bezig bent of onderweg bent: luister naar collega-boeren, bodemadviseurs en DAW Demobedrijven die hun ervaringen delen over onderwerpen als kruidenrijk grasland, mestgebruik, zaaitechnieken, de KRW en meer.

Het overzicht

Bodem in beeld

Wie Wat Water: De BoerenPodcast

Podcasts Agrifirm: ik oogst mee

Bodem in beeld

In ‘Bodem in beeld’, een reeks video’s en podcasts, wordt deze beschikbare kennis over duurzaam bodembeheer gedeeld. De podcasts gaan in op verschillende thema’s rondom bodembeheer, zoals bodemstructuur, bodembiodiversiteit en waterhuishouding. Boeren en telers uit verschillende regio’s vertellen vanuit hun eigen ervaringen welke keuzes zij maken, hoe zij dat aanpakken en wat ze van deze aanpak terugzien. Tegen welke uitdagingen lopen de boeren aan en hoe gaan zij hiermee om? De podcastreeks is een initiatief van BoerenNatuur, Boerenverstand, Van Tafel naar Kavel en DAW.

Bodempodcast #19 biodiversiteit, kruidenrijk grasland en een goed verdienmodel

In deze aflevering vertelt melkveehouder Peter Oosterhof over de voordelen van kruiden en klavers in zijn grasland voor de bodem en hoe dit past in zijn bedrijfsvoering. Hij heeft 115 koeien en 60 hectare cultuurgrond. De onderlaag van zijn bodem is een dikke, ondoordringbare laag potklei met een humeuze zandlaag.

Bodempodcast #20 natuurlijke plaagbestrijding, kali en het bodemleven het werk laten doen

Fruitteler Gerrit Verweij- de Geus teelt natuur-inclusief door het toevoegen van heggen en bomen in zijn boomgaard, dit zorgt voor meer natuurlijke roofinsecten tegen plagen. Zoals Gerrit zelf zegt: ‘Niet spuiten, alleen maar monitoren en goed kijken.’ Een gezonde bodem is belangrijk voor Gerrit zodat deze gevallen blad en snoeihout opruimen, wat voorkomt dat er schimmels in de bomen kunnen komen. Ook verbetert dit zijn waterhuishouding en levert het bodemleven nutriënten die hij nu niet meer aanvoert middels kunstmest.

Bodempodcast #21 optimaliseren van meststromen, rentmeesterschap en investeren in de bodem

Gert-Jan van Dongen is akkerbouwer nabij Zeewolde in Flevoland, hij gaat in deze aflevering in gesprek met onder andere Anna Zwijnenburg, bodemadviseur uit Bodemteam Flevoland.  In de aflevering staat de bedrijfsvoering van Gert-Jan centraal. Gert-Jan is een betrokken akkerbouwer die in zijn bodem investeert en hier bewust mee bezig is. In de podcast vertelt Gert-Jan over hoe hij zijn samenwerking met collega’s vormgeeft en wat dit hem oplevert. Daarnaast gaat het ook over praktische zaken als het optimaliseren van de meststromen, vlasteelt en hoe je keuzes maakt en flexibel kan blijven onder veranderende omstandigheden.

Bodempodcast #22 waterkwantiteit: HAKLAM, drainage en wederzijds vertrouwen

In deze aflevering gaat het over waterkwantiteit. DAW Demobedrijf Hains Koopmans is te gast in de podcast. Hij is melkveehouder in Friesland. Daarbij zijn ook Niek Bosma en Harm Kuipers van het Wetterskip Fryslân te gast. Op het bedrijf van Hains komen zowel zand, klei als veengronden samen. We gaan in op het waterbeheer en hoe je hier als boer zelf een rol in kan nemen, bijvoorbeeld middels het aanleggen van peil gestuurde drainage. Wat zijn hierbij de afwegingen en kan een dergelijke investering ook financieel uit? Wat zijn de voordelen binnen de bedrijfsvoering? Het bedrijf van Hains is een mooi voorbeeld van hoe waterschap en boer elkaar ook juist kunnen vinden en versterken in het waterbeheer.

Wie Wat Water: De BoerenPodcast

‘Wie Wat Water: De BoerenPodcast’ is een podcastserie die is gemaakt om jouw kennis over waterkwaliteit te vergroten. In de afleveringen schuiven er verschillende DAW Demobedrijven aan om mee te praten over onderwerpen als de KRW, nutriëntenmanagement en gewasbeschermingsmiddelen. De podcastreeks is een initiatief van NAJK en DAW.

Boeren en Waterkwaliteit: Wat jij moet weten over de Kaderrichtlijn Water (KRW)

In deze aflevering gaat Hilde Coolman (NAJK) in gesprek met DAW  Demobedrijf Tjerk Hof, Jan Roelsma(Wetterskip Fryslân), Diederik van der Molen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). Ze bespreken de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de rol van monitoring in het behoud en verbetering van onze wateren. Aan bod komen de doelen van de KRW, de uitdagingen je tegen komt als boer en maatregelen die je kunt nemen om bij te dragen aan een betere waterkwaliteit.

Slim nutriëntenmanagement: Meer gewas, minder waterproblemen

In deze aflevering leer je meer over nutriëntenmanagement en de impact op waterkwaliteit. Hilde Coolman (NAJK) gaat in gesprek met experts Gerard Ros  (NMI) en Zwier van de Vegte (proefboerderij de Marke). Ze bespreken de rol van nutriënten in zowel oppervlakte- als grondwater, de huidige uitdagingen en oplossingen, en praktische maatregelen die je als boer kunt nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Bovendien deelt DAW Demobedrijf Poppe Herfte welke moderne maatregelen zij nemen voor betere nutriënten benutting en het sluiten van kringlopen.

Gewasbescherming en waterkwaliteit: Praktische handvatten voor agrariërs

Wat zijn de belangrijkste gewasbeschermingsmiddelen die in het water terechtkomen? Welke maatregelen zijn al in gang gezet om dit te verminderen? En wat kun jij als boer doen om jouw impact te minimaliseren? Hilde Coolman (NAJK) gaat in deze podcast in gesprek met experts Peter Knippels (LTO) en Marnix Gijlers (Aeres Hogeschool). Daarnaast bespreken ze een praktijkcasus van DAW Demobedrijf Reinder Hogenhout.

Met doelsturing werken aan de toekomst

Wat betekent de overgang van kalenderlandbouw naar doelsturing? Hoe kun je doelgericht werken aan het verbeteren van waterkwaliteit? Wat houdt de Sectoraanpak Nitraat in? Je hoort het in deze podcastaflevering. Hilde Coolman (NAJK) gaat in gesprek met DAW Demobedrijf Albert-Jan Knijp,Erna van der Wal en Arjan Mager (BO Akkerbouw). Je krijgt uitleg over wat doelsturing is, waarom het nodig en het hoe het werkt. Ook krijg je tips hoe je als ondernemer zelf de eerste stappen kunt zetten.

Podcasts Agrifirm: ik oogst mee

De podcastserie ‘ik oogst mee’ is een initiatief van Agrifirm, een netwerk dat voorziet in informatie over regeneratieve landbouw.  In de aflevering 32 komt Albert-Jan Knijp (DAW Demobedrijf Nieuw Altinge) aan het woord over de Van Koeckhovenmachine waarmee hij in één werkgang op verschillende dieptes zaait.  In aflevering 34 deelt beleidsboerin Geertje Enting (DAW Demobedrijf Nieuw Altinge) haar kijk op het dichter bij elkaar brengen van landbouw, natuur en water. In aflevering 35 hoor je DAW Bodemadviseur Dirk Johan Feenstra, hij geeft tips over bodem- en waterbeheer.

Agrifirm Podcast #32 Albert-Jan zaait in één werkgang op verschillende dieptes

Mengteelt is een mooie manier om meer diversiteit in je bedrijf te brengen en wellicht ook meer opbrengst van eenzelfde hectare. Maar het brengt ook nog wel uitdagingen met zich mee, onder andere bij het zaaien. Voor de echte machinefans duiken we in deze podcast daarom de diepte in rond het zaaien van mengteelten. Albert-Knijp, die zoals hij dat zelf zegt, houdt van pionieren met bijzondere machines, heeft een innovatieve zaaimachine op de kop getikt. Nu kan hij meerdere gewassen tegelijk én op verschillende dieptes zaaien. Inmiddels heeft hij daar een teeltseizoen ervaring mee, onder andere met grasklaver, gerst/erwten, veldbonen/tarwe, boekweit/vlas en de drie gezusters.

Agrifirm Podcast #34 Geertje onderzoekt of regeneratieve landbouw de oplossing is voor watervraagstukken

‘Landbouw, natuur en water zijn zo met elkaar verweven, die kun je niet uit elkaar halen’, aldus Geertje Enting. Samen met haar man Albert-Jan runt ze een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw in Anderen. Op het Drentse familiebedrijf experimenteren ze volop met regeneratieve landbouw, als mogelijke oplossing om landbouw, natuur en water dichter bij elkaar te brengen. En zo ontdekken we al snel, water is het hoofdthema, maar de bodem is de oplossing. In deze aflevering deelt Geertje wat ze tot nu toe geleerd hebben over droogte en nattigheid in combinatie met grondbewerkingen, pH en het vrijkomen van nutriënten. Met alvast de eerste tip van Geertje: ‘Volg je eigen kop!’

Agrifirm Podcast #35 Zo krijg je als boer grip op je waterbeheer

‘Als je bemesting op het land hebt gebracht, maar de plant neemt het niet op dan spoelt het uit. Dat is zonde.’ Dirk Johan Feenstra, projectleider én bodemadviseur van DAW houdt zich vrijwel dagelijks bezig met optimale nutriëntenbenutting. Door naar bijvoorbeeld de juiste balans in bemesting te kijken, maar vooral ook naar de werking van de bodem. ‘Als de opbrengst achterblijft, is de uitspoeling naar het grond- of oppervlaktewater vaak ook hoger. Hoe kunnen we dat beter krijgen? Ik wil de bodem in z’n kracht zetten. En met managementmaatregelen kun je dan veel doen.’ Benieuwd naar de tips en adviezen van Dirk Johan? Luister dan naar deze podcastaflevering!

reinder jan opname wie wat water boerenpodcast
Interview voor Wie Wat Water de podcast deel 1