DAW Demobedrijf

Melkveebedrijf Poppe Herfte

Melkveebedrijf Poppe Herfte

NaamFamilie
BedrijfsnaamPoppe Herfte
WoonplaatsZwolle (Overijssel)
Werkt aanBodem verbeteren, gewasopbrengst verbeteren, nutriënten beter benutten, ruwvoerkwaliteit verbeteren
Dieren270 koeien
ThemaBodembeheer
WaterschapDrents Overijsselse Delta
GrondsoortZand
Sector(Melk)veehouderij
Neem contact op

Melkveebedrijf Poppe Herfte is een modern melkveebedrijf bestaande uit drie verschillende locaties aan de rand van Zwolle. Twee melkveelocaties en één jongveelocatie. Met de aanschaf van de stikstofkraker willen ze minder afhankelijk zijn van afvoerkosten en zoveel mogelijk de kringloop op het eigen bedrijf sluiten. 

 

Neem contact op

De familie Poppe houdt zich continu bezig met vernieuwing: ze zetten vol in op automatisering, het sluiten van de kringloop en dierenwelzijn. Ze melken op één van de locaties 160 koeien die zo’n 12.500 kg melk geven per jaar. Op het andere bedrijf worden er 110 koeien gemolken met een productie rond de 11.000 kg melk. Ook hebben ze verschillende hectares natuurgrond in beheer. De familie Poppe startte 12 jaar geleden als een van de eersten in Nederland met het scheiden van de mest. De droge mest, biobedding, wordt gebruikt als boxvulling.Op het bedrijf streven ze ernaar om niet meer afhankelijk te zijn van kunstmest en zoveel mogelijk de kringloop op het eigen bedrijf te sluiten. Zo verminderen ze de afvoerkosten van mest drastisch en hebben de koeien een lekker ligbedje!

Eigen kunstmestvervangers

Familie Poppe kocht jaarlijks 80.000 kg kunstmestkorrels aan. Nu derogatie komt te vervallen, moeten ze ook nog eens jaarlijks 5000 kuub mest afvoeren. Vanwege het prijskaartje is besloten een stikstofkraker aan te schaffen.

De mestscheider die al op het bedrijf aanwezig was, scheidt de dikke en dunne fractie van elkaar. De dunne fractie wordt sinds 2023 ingebracht in de stikstofkraker, aan de hand van een uitgebreid proces in de kraker vormt zich de vloeibare stikstof. Met de vloeibare stikstof vervangen ze de kunstmestkorrels, voor dit proces gebruiken ze alle mest die op het bedrijf is en hoeven ze (bijna) geen mest meer af te voeren.

Kringloop verder sluiten

De dikke fractie, oftewel de onverteerde delen van de koeienmest, komt deels terecht in de ligboxen van de koeien. Het wordt ingezet als boxvulling waarop de koeien comfortabel kunnen liggen. Het overige deel wordt teruggebracht op het land. De vloeibare stikstof die wordt gerealiseerd met stikstofkraker wordt op het land gebracht middels een precisiebemester. Deze werkt de vloeibare stikstof zo’n 1,5 centimeter in de grond waarbij de grasmat behouden blijft. Met deze toepassingen wordt de kringloop op het eigen bedrijf nagenoeg gesloten.

 

Effecten voor bodem en water

De ingeslagen weg maakt het ook mogelijk om eigen krachtvoer te verbouwen, hiervoor is de familie een samenwerking aangegaan met Landschap Overijssel. Zij stellen grond beschikbaar via pacht voor het verbouwen van krachtvoer en het weiden van de pinken. De verwachting is dat vanwege de dikke fractie meer humus en mineralen op het land komen, waardoor de kwaliteit van de grond zal verbeteren en water beter vastgehouden wordt. Doordat de grondkwaliteit verbeterd is het mogelijk om steeds minder vloeibare stikstof aan de bodem toe te voegen. Dit betekent ook dat de humus stikstof beter vasthoudt en er minder stikstof in het grondwater terecht komt, wat resulteert in betere waterkwaliteit.

Gerelateerde advies & subsidies

Gerelateerde demobedrijven