Stroken of kleine percelen
De polder is ingedeeld in meerdere kleine percelen van 39 meter breed, spuitboombreedte, om zo de biodiversiteit te vergroten in het gebied. Na elke zes percelen van 39 meter breed volgt een vaste natuurstrook van 12 meter breed. Daarvan wordt het maaisel tweemaal per jaar afgevoerd. De natuurelementen liggen op vaste plekken in de polder. Het grootste gedeelte bestaat uit inheems kruidenrijk hooiland. Daarnaast is er ook een patrijzenakker, flora-akker en een wintervoedselveld.
Minder chemie
De vraag is of deze teelt op smalle percelen (stroken) een bijdrage levert aan de beoogde vermindering van het chemiegebruik. ‘Ja, dat denk ik wel’, zegt Wesdorp. ‘Kijk naar bijvoorbeeld de coloradokever. Als ik die vind in een strook, spuit ik daartegen in alleen die strook. In mijn gangbare bedrijf zou ik een heel perceel van tien hectare spuiten. In de Van Pallandtpolder willen we problemen meer perceelsgericht aanpakken. Dat kan in de hoeveelheid insecticide schelen. In overleg met het Louis Bolk-instituut hanteren we ook bij andere plagen schadedrempels. We kijken bij de middelenkeuze naar alternatieven, middelen die natuurlijke vijanden zoveel mogelijk sparen.’ Daarnaast is in samenwerking met Koppert B.V. geëxperimenteerd met het uitzetten van natuurlijke vijanden tegen luizen in veldbonen.
Compostthee
Afgelopen seizoen zijn in de Van Pallandtpolder ook ervaringen opgedaan met het toepassen van compostthee. Dat is een extract wat zelf gemaakt wordt, waarbij goede compost dient als basis voor het extract. Wesdorp: ‘De compostthee is eigenlijk een bom van ontelbaar veel soorten gunstige bacteriën en schimmels, die je met de veldspuit kan toedienen op het perceel. In de compostthee zit geen directe voeding. Wel zorgt het leven in deze thee ervoor dat er meer voeding wordt omgezet in de bodem. In 2023 hebben we voor het eerst hiermee gewerkt. In de plantuien was er een proef waarbij we tachtig procent minder fungicide hebben gebruikt ten opzichte van het traditionele perceel. De opbrengst en kwaliteit waren bijna gelijk. ‘Ook hier gaan we dus zeker mee verder’, zegt Wesdorp. ‘De komende jaren hopen we ook in andere gewassen ervaringen te krijgen wat het kan toevoegen.’