Duurzame bloemkoolteelt bij Pé Slagter.

Duurzaam bloemkool telen: 6 tips van de bloemkoolteler zelf

Op het bedrijf P.N. Slagter in West-Friesland wordt op 200 hectare bloemkool geteeld. Een deel daarvan telen ze op eigen percelen, een ander deel is huurgrond van tulpentelers. Wie zo afhankelijk is van de bodem, heeft daar oog voor. De telers Slagter telen daarom 1 op 6 met afwisselend twee jaar luzerne, grassen en een jaar tulpen. ‘Dat is beter voor het bodemleven en de bodemstructuur. De luzerne geeft de bodem rust, zorgt voor een dieper wortelstelsel en voegt organische stof toe. ‘

Als DAW demobedrijf delen de groentetelers nog 5 andere tips met ons. Lees ze hier of bekijk de video.

 

 

 

Bekijk dit DAW demobedrijf

Zes tips voor een duurzame teelt bij bloemkooltelers Slagter

Tip 2: vaste mest uitrijden

Op het bedrijf wordt vaste (geiten)mest uitgereden, afkomstig van de geiten van een geitenhouder in de buurt. Organische meststoffen verhogen het organische stofgehalte in de grond. Pé Slagter: ‘Dat bevordert de bodemgezondheid en gewasgroei. Het is ook goed voor de waterdoorlaatbaarheid van de bodem’ Of het echt lukt om het organische stofgehalte te verhogen, monitoren ze met grondmonsters. ‘Het is erg lastig, maar we hebben het idee dat het werkt. Het is ook goed voor de CO2-opslag en draagt bij aan de biodiversiteit op het land. Dat is goed voor insecten en weidevogels’.

Tip 3: precisiebemesting

Zorg dat je je mest zo efficiënt benut, vinden ze bij de telers Slagter in Andijk. In de fronthef van hun trekker zit een tank voor vloeibare meststof die plaatsspecifiek bemest op basis van gemeten waarde. Niet alleen wordt zo de geitenmest beter benut: het zorgt ook voor minder uitspoeling naar het oppervlakte- en grondwater en minder emissie.

Tip 4: niet-kerende grondbewerking toepassen

In Andijk geloven ze dat niet-kerende grondbewerking zorgt voor minder bodemverstoring. Ze vermijden diep ploegen en behouden daarmee het bodemleven. ‘Dit bodemleven is belangrijk: wormen komen boven om de mest te halen en naar beneden te trekken. Dat is goed voor de bodemstructuur.’ Een goede structuur in de bodem kan water beter infiltreren en vasthouden. En water is een essentieel voor een groenteteler.

Tip 5: vaste rijpaden

De bloemkooltelers in Andijk werken met vaste rijpaden. Waarom? Volgens Pé Slagter voorkomt vaste rijpaden bodemverdichting en is het daarmee goed voor de bodemstructuur. ‘Een goede structuur betekent een betere opbrengst.’ Met precisielandbouw (GPS) hergebruiken ze de rijsporen jaarlijks. Daardoor is het mogelijk om efficiënter te schoffelen en hoeven ze minder diep te ploegen.

 

Tip 6: bufferstroken

Om de waterkwaliteit te beschermen en de biodiversiteit langs hun landbouwgronden te bevorderen, kiezen de neven Slagter voor bufferstroken langs hun sloten en beken. De onbehandelde stroken langs het akkerland zijn ook een habitat voor biodiversiteit. ‘Wat interessant is dat die verbeterde biodiversiteit zorgt voor meer insecten die als natuurlijke plaagbeheersing werken. Daardoor hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. De bufferstroken zijn dus een win-win voor ons bedrijf.’

Bekijk dit DAW demobedrijf en de andere demobedrijven