Tom Gunnewijk runt met zijn familie een melkveebedrijf in het Gelderse Rekken. Hun bedrijf bevindt zich op lichte zandgrond tot zavelgrond en naast voederbieten telen ze vooral productief kruidenrijk gras. Droogte is voor hen een groot probleem omdat ze niet kunnen beregenen. Tom geeft een aantal handvatten over hoe zij hun productief kruidenrijk gras managen op droogtegevoelige grond.
Tom: “We hebben geen waterbron op ons bedrijf en kunnen niet beregenen. Daarom hebben we ervoor gekozen om te weiden via stripgrazen in lang gras. We weiden alleen het topje eraf en laten meer restant van het gras staan. Zo hebben we eerder voldoende gras om opnieuw te weiden. Het restant beschermt het bodemleven en de temperatuur beter dan wanneer we het korter weiden.”
“Daarnaast maken we bokashi en verstrooien we dit over het land om daarmee het OS-gehalte te verhogen.”
Kruidenrijk gras werkt toch wel
“Ruim 6 jaar geleden zijn we gestart met kruidenrijk grasland”, zegt Tom. “We dachten dat het bij ons niet zou werken, maar we wilden het toch proberen. Het was even wennen voor de koeien, maar we zagen dat ze uiteindelijk graag naar de kruidenrijke weiden gingen. Het werkte toch wel!”
“Het ureum ging 10 punten omhoog en de productie bleef mooi op peil. Op de kruidenrijke percelen zijn we gelijk gestopt met kunstmest en sindsdien geven we de koeien geen soja meer.”
“Ook zien we dat bij droogte kruidenrijk gras het langer volhoudt dan regulier grasland. Bij nat weer (zoals najaar 2024) trekt het water beter weg en kunnen we de grond sneller beweiden.”
“Uiteindelijk heb je met productief kruidenrijk gras dezelfde opbrengst als regulier grasland, het voordeel is dat je minder input nodig hebt. Het heeft een betere doorworteling en de kringloop op ons bedrijf is veel gezonder. Het beheer geeft soms wel wat uitdagingen.”