Last van bodemverdichting? Hoe kruidenrijk grasland jou kan helpen

De belangrijkste oorzaak van bodemverdichting is het rijden op de bodem met zware landbouwmachines. Landbouwmachines komen niet altijd onder optimale omstandigheden op het land en veroorzaken zo onder hoge druk sneller bodemverdichting. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen. Productief kruidenrijk grasland is er één van. We spreken hierover met Pedro Janssen, onderzoeker bij Louis Bolk Instituut.

Bodemverdichting opheffen met kruidenrijk grasland

Pedro: “Bij bodemverdichting infiltreert water minder goed en het beperkt de groei van wortels. Dit zorgt voor verminderde grasproductie en bodemvruchtbaarheid. Je ziet het zowel in graspercelen als maïspercelen.”

“Productief kruidenrijk grasland kan een goede oplossing zijn om bodemverdichting op te heffen”, zegt Pedro. “Het heeft een intensieve beworteling wat goed is voor de bodemkwaliteit. Diepwortelende kruiden in kruidenrijke grasmengsels helpen bij het verbeteren van je bodem. Denk aan kruiden zoals cichorei of smalle weegbree. Deze kruiden wortelen diep en breken verdichte lagen in de bodem weer open. Kruiden zijn ook goed voor het bodemleven, denk bijvoorbeeld aan klaver. Hier komen wormen op af, die op hun beurt de bodemstructuur verbeteren.”

“Ook na maïs is het een bewezen maatregel, maar dat moet je wel in combinatie doen met andere maatregelen die de bodemstructuur ondersteunen.”

Goede waterinfiltratie draagt bij aan gewasgroei

Goede waterinfiltratie is essentieel zegt Pedro: “Dit is belangrijk voor het behoud van een goede bodemstructuur en het voorkomt overmatige verdroging of wateroverlast.”

“Als water goed in de bodem kan doordringen krijgen wortels gemakkelijker toegang tot vocht, dit draagt bij aan de groei. Ook voorkomt goede infiltratie plassen water op het land, deze plassen kunnen leiden tot verstikking van de wortels en erosie.”

Juiste inzichten in jouw bodem dankzij bodemanalyses

Pedro geeft als tip om regelmatig een bodemanalyse uit te voeren en een profielkuil te graven. “Als ondernemer wil je natuurlijk graag weten of je een verdichte bodem hebt waar wortels minder goed door kunnen groeien. Dit kan met behulp van een profielkuil.”

“Een bodemanalyse vertelt je meer over de fysische en chemische eigenschappen van de bodem, zoals de pH, organische stof, en de aanwezigheid van nutriënten. Het wordt meestal gedaan als voorbereiden voor de inzaai van een nieuw perceel, om een goed beeld van de bodemgezondheid te krijgen.”

Leer meer over bodemanalyses met online cursus ‘kruidenrijk grasland’

Met de gratis online cursus ‘kruidenrijk grasland’ leer je meer over bodemanalyses en hoe je deze moet interpreteren. Zo gaan we dieper in op:

  • Perceelkeuze
  • invloed van nutriënten op het succes van je kruidenrijke grasmengsel
  • pH-waardes
  • Het nut van een profielkuil
  • Storende lagen in je bodem opheffen met behulp van een profielkuil
  • Stikstof en kalium in jouw bodem

 

Partners

Deze online cursus wordt mede mogelijk gemaakt door: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW Kennisprogramma), LTO Noord, Louis Bolk Instituut en LTO Academie. Het DAW Kennisprogramma is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van LVVN. De ‘Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland’ is mogelijk gemaakt met een bijdrage van ZuivelNL.