Onkruidbestrijding bij kruidenrijk grasland, hoe doe je dat?

In productief kruidenrijk grasland is er ten opzichte van raaigras minder kans voor onkruiden om op te komen. Dit komt door de dichte plantengroei en de diversiteit van het zaaimengsel. Wil je het aandeel onkruiden in jouw perceel zo laag mogelijk houden? “Dan is voorkomen altijd beter dan genezen”. We spreken hierover met Pedro Janssen, onderzoeker bij Louis Bolk Instituut.

Minder onkruiddruk

“Vergeleken met raaigras heeft productief kruidenrijk grasland minder kans op onkruiden. Kruiden zoals smalle weegbree en cichorei vormen diepe wortels en nemen daarmee ruimte in beslag. Klavers en grassen hebben een dicht bladerdek en blokkeren het licht. Onkruiden hebben zo minder kans om zich te ontwikkelen.”

“Daarnaast stabiliseert de bodem dankzij het goed ontwikkelde wortelstelsel. Ook dit beperkt de opkomst van ongewenste kruiden.”

Ga preventief te werk

“Ga preventief te werk”, dat is het belangrijkste advies van Pedro om onkruiden in jouw perceel productief kruidenrijk gras tegen te gaan. “Ga niet het perceel in als de omstandigheden dit niet toelaten. Zowel met beweiden als met machines. Weinig schade aan de zode zorgt ervoor dat onkruiden minder kans hebben om zich te vestigen.”

Chemische onkruidbestrijding niet mogelijk

“Onkruiden kun je opdelen in tijdelijke en permanente onkruiden. Tijdelijke (opkomst)onkruiden komen vooral op bij inzaai en verschillen per bodemsoort. Deze zijn met eenvoudige maatregelen te verhelpen. De permanente onkruiden, denk aan ridderzuring of Jakobskruiskruid, zijn problematischer”, aldus Pedro.

“In productief kruidenrijk grasland kun je problematische onkruiden niet chemisch verwijderen. Dat tast namelijk ook de gewenste kruiden aan. Je zult andere methoden moeten toepassen die de plant uitput en zorgt dat deze zich niet verder kan verspreiden.”

Denk aan:

  1. Niet tot bloei laten komen
  2. Uitsteken
  3. Vruchtwisseling (als mogelijk)

“Kruidenrijk grasland is namelijk opgebouwd uit een mengsel van grassen, klavers en kruiden. Deze zijn net zo gevoelig voor herbiciden als onkruiden. Met chemie verminder je het functionele karakter van de kruiden, waardoor voordelen zoals verbeterde bodemstructuur en droogtetolerantie ook verloren gaan. Dat is jammer!”

Tijdig maaimanagement als oplossing voor tijdelijke opkomstonkruiden

Een mogelijke oplossing tegen tijdelijke onkruiden is tijdig maaimanagement, hierover zegt Pedro: “Hiermee kun je veel opkomstonkruiden goed onder de duim houden. Denk aan: melde, herderstasje of vogelmuur.”

Sommige onkruiden zijn best nuttig

Na verloop van tijd komen er altijd andere (on)kruiden in je perceel die je oorspronkelijk niet in jouw mengsel had zitten. Hoewel dit vaak beschouwt wordt als onkruid, kunnen deze best nuttig zijn. “Een mooi voorbeeld is de paardenbloem. Hierin zit veel selenium, wat gezond is voor de koe.”

Pedro sluit stellig af: “Iets is pas een onkruid als je er last van hebt. Heb je er geen last van? Of draagt het bij aan jouw doelen? Dan is het een kruid.

Leer meer over onkruidbestrijding met online cursus ‘kruidenrijk grasland’

Met de gratis online cursus ‘kruidenrijk grasland’ leer je meer over onkruidbestrijding. Zo gaan we dieper in op:

  • Indicatorsoorten;
  • Tips om onkruid te voorkomen;
  • Voorkomen/bestrijden van ridderzuring.
Meld je aan voor de online cursus kruidenrijk grasland

Partners

Deze online cursus wordt mede mogelijk gemaakt door: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW Kennisprogramma), LTO Noord, Louis Bolk Instituut en LTO Academie. Het DAW Kennisprogramma is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van LVVN. De ‘Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland’ is mogelijk gemaakt met een bijdrage van ZuivelNL.