Luchtfoto landbouwperceel

Video | Vergelijking zeven verschillende groenbemesters

Wat is het effect van verschillende groenbemesters op de bodem en beworteling?  Die vraag staat centraal tijdens een velddemo in Veendam. Vorig najaar zijn verschillende zeven verschillende groenbemesters gezaaid. Nu – bijna een jaar later in september 2024 en na de teelt van aardappelen – gaan we opnieuw naar dit perceel. Hoe ziet de bodem(structuur) eruit en hoe is het gesteld met de onkruiddruk? 

Tijdens de veldbijeenkomst op 24 september kun je zien of de groenbemesters structuurverschillen in de grond teweeg hebben gebracht. Daarnaast wordt ingegaan op de onkruiddruk en krijg je een indruk van de opbrengst van de aardappelen.

Kom naar de velddemo op 24 september

Sinds de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is het gebruik van groenbemesters een actueel onderwerp. Om stikstofkorting te voorkomen moeten er meer hectares groenbemesters worden ingezaaid, en later in het jaar. Binnen het nieuwe GLB is een grote rol weggelegd voor groenbemesters/ vanggewassen die groen de winter doorkomen. Dit levert voor de Eco-regeling ‘groenbedekking’-punten op. Met als randvoorwaarde dat er op 1 maart een 80% levende groenbemester staat.

Op het demoperceel in Veendam zijn in het najaar van 2023 zeven verschillende groenbemesters en mixen gezaaid. Een aantal hiervan hebben winterharde componenten om het doel van een 80% levend gewas op 1 maart 2024 te kunnen behalen. Hieronder zie je een video van deze werkwijze.

Velddemo’s samen met loonwerkers

Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer worden velddemo’s in samenwerking met loonwerkers georganiseerd. Met de demo’s willen we kennis uitwisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van een gezonde bodem en nutriëntenbenutting.

Gerelateerde activiteiten

Dinsdag 24 september 2024 - 10:00
Invloed van verschillende groenbemesters op de aardappelteelt