Heb jij een vraag over bodem en water? Kom je er zelf of met jouw studiegroep niet uit? Raadpleeg dan vrijblijvend een onafhankelijke onderzoeker. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen!
Aanbieding vanuit de DAW Expertgroep
Agrarische ondernemers kunnen sinds kort weer gebruik maken van de expertise van onderzoekers. Deze hulp wordt aangeboden vanuit het project ‘DAW Expertgroep’.
Hedwig Boerrigter, kennismatcher bij Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW): “Vanuit de expertgroep bieden we agrarische ondernemers aan om kosteloos in gesprek te gaan met een onderzoeker. Zo kunnen ze op een laagdrempelige manier hun ideeën of vraagstukken op het gebied van bodem, water en klimaatadaptatie toetsen. Dit vindt plaats door middel van gesprekken met bodemadviseurs, onderzoekers en experts van kennisinstellingen.”
Samen met onderzoeker bodemmonsters op nitraat onderzoeken
Een van de aanvragen is gedaan door de VBBM, Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu. Leden van de vereniging hadden een vraag over nitraat en zodoende deden ze een aanvraag bij de DAW Expertgroep. Naar aanleiding van het verzoek werd Joachim Rozemeijer ingeschakeld, onderzoeker bij Deltares.
DE VBBM: “We wilden onder andere meer weten over nitraat en welke tools er beschikbaar waren om het te meten. Joachim vertelde over de diverse meetnetten voor nitraat en gaf uitleg over de nitraat-app, waarmee boeren zelf oppervlaktewater kunnen onderzoeken op nitraat.”
“Via het DAW werden we geïnformeerd over de mogelijkheid om deze aanvraag te doen en na kort overleg met de betrokkenen hebben we een verzoek ingediend. We vonden het een mooie kans om direct met onderzoekers in gesprek te gaan en hebben dit als positief ervaren.”
Joachim: “Enkele leden van VBBM hadden zelf de nitraatgehalten op hun bedrijf gemeten, maar wisten niet exact hoe ze de resultaten moesten interpreteren. Tijdens een bijeenkomst in Dalfsen (Overijssel) heb ik uitleg gegeven over nitraatuitspoeling. Ook was er interesse in onze Aquality App waarmee agrarische ondernemers zelf hun nitraatconcentraties kunnen meten.”
VBBM: “Een vervolgonderzoek gericht op de mestkwaliteit lijkt ons erg interessant. Het is waarschijnlijk dat we daarvoor nogmaals met een onderzoeker in gesprek willen gaan via het project ‘Met onderzoekers de boer op’. Mestkwaliteit is voor ons namelijk één van de belangrijkste parameters. Dit geldt vooral voor organische stikstof in de mest, omdat deze niet kan uitspoelen of vervluchtigen.”