Bemesting kruidenrijk grasland bij afbouw derogatie

William Nillesen is met zijn bedrijf gevestigd in het Gelderse Groesbeek. Het is een familiebedrijf en samen met familieleden runt hij een melkveebedrijf, akkerbouwbedrijf en een multifunctionele tak. Zijn kruidenrijke percelen bestaan vooral uit: Rode klaver, witte klaver, cichorei, duizendblad, smalle weegbree, wilde peen, karwij, gewone rolklaver en bastaardklaver.

“Door de afbouw van derogatie moeten we nu veel mest afvoeren. Doordat er wel veel in grond geïnvesteerd is, hebben we nu naast hoge mestafzetkosten ook hoge financieringslasten. Gelukkig kunnen we de mest, dankzij naburige akkerbouwers, kwijt in de regio. Het blijft natuurlijk wel zuur dat je voor het afvoeren van mineraalrijke dierlijke mest moet betalen om vervolgens kunstmest aan te kopen.”

Meld je aan voor de online cursus kruidenrijk grasland

Tekortkomingen perceel nog eerder zichtbaar zonder derogatie

“Zonder derogatie worden tekortkomingen van het perceel nog eerder zichtbaar. Achtblijvende productie wordt immers niet meer gecompenseerd met de extra nutriënten. Goed boerenvakmanschap blijft dus belangrijk. Blijf goed voor de bodem zorgen, houd je kennis op peil en probeer ervaring op te doen met andere/nieuwe maatregelen.”

Maatregelen die je kunt toepassen zijn:

  • Sleepslangen;
  • Water toevoegen aan mest;
  • Gewasrotatie;
  • Groenbemesters;
  • Gras/klaver of kruidenrijk gras;
  • Organische meststoffen als stromest/compost/bokashi.

Minder kunstmest met kruidenrijk grasland

“Kruidenrijk grasland is een mooie manier om kunstmest te verminderen, maar dat geldt ook voor gras/klaver”, zegt William. “Vooral vlinderbloemigen zoals klaver dragen hieraan bij.”

“Ten opzichte van de periode met alleen Engels raaigras geven we nu alleen nog drijfmest en de helft van de kunstmestgift bij de eerste snede. De rest van het jaar geven we alleen nog drijfmest. Voor de hoeveelheid kali in de bodem is het goed om wat meer drijfmest toe te passen, de afbouw van derogatie zorgt op dat vlak voor een tekort.”

Extra besparing op stikstof kunstmest ten opzichte van Engels raaigras

William: “Door het wegvallen van derogatie wordt de gift uit drijfmest gebouwd van 230 kg naar 170 kg per ha per jaar. Dat gat mag je opvullen met kunstmest. Omdat kruidenrijk gras in tegenstelling tot Engels raaigras geen stikstofkunstmest nodig heeft, kun je dankzij kruidenrijk gras uiteindelijk besparen op de hoeveelheid stikstofkunstmest. Vlinderbloemigen, zoals klavers, binden stikstof uit de lucht. Zij voeden op deze manier de stikstof aan de bodem en daarmee het gewas.”

Ruwvoerkwaliteit blijft goed bij kruidenrijk gras

“De ruwvoerkwaliteit blijft goed. Kruidenrijk grasland bevat voldoende eiwit. Vergeleken met regulier gras bevat het minder suiker wat kan zorgen voor een mindere conservering. We voeren veel vers gras door middel van stalvoeren, persoonlijk vind ik dit een betere manier om kruidenrijk gras tot waarde te brengen dan inkuilen.”

“Kies het juiste maaimoment. Enerzijds wil je niet al te stengelig materiaal, maar anderzijds wil je wel dat de kruiden tot bloei kunnen komen voor het behoud van je kruidenrijke grasmat. Een goede balans zoeken is dus erg belangrijk.

Leer meer over bemesting met online cursus ‘kruidenrijk grasland’

De gratis online cursus ‘kruidenrijk grasland’ helpt je met het maken keuzes. Zo gaan we dieper in op:

  • Bemestingsstrategieën;
  • Type bemesting en hoeveelheid;
  • Afvoer van mineralen.
Meld je aan voor de online cursus kruidenrijk grasland

Partners

Deze online cursus wordt mede mogelijk gemaakt door: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW Kennisprogramma), LTO Noord, Louis Bolk Instituut en LTO Academie. Het DAW Kennisprogramma is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van LVVN. De ‘Handleiding Productief Kruidenrijk Grasland’ is mogelijk gemaakt met een bijdrage van ZuivelNL.