Akkerbouwer Werner met weerstation en telefoon voor bodemvochtsensor

Top 4 over bodemvochtsensoren: zeker weten dat het water geven nuttig is

Met het natte jaar kun je het je bijna niet voorstellen: droogte. Ondanks de hoeveelheid regen die is gevallen, kan het ook weer zo te droog zijn. Zo hoeft er in het Brabantse De Peel maar een paar dagen geen regen te vallen of het is al droog. Ook op de zandgrond in de Achterhoek zit het bovenste grondwater al snel (te) diep: op anderhalve meter. Hoe zorg je dat je gewas geen vocht tekortkomt? Bodemvochtsensoren zijn voor sommige boeren de oplossing.
Een top 4 over bodemvochtsensoren. 

1. Informatie bepaalt zijn acties

Akkerbouwer Werner Wijnen uit Brabant zet sinds twee jaar bodemvochtsensoren in. Hij zegt: ‘‘Als ik de haspel plaats, wil ik zeker weten dat het nuttig is. Met de bodemvochtsensoren kan ik mij beter voorbereiden.’ De app geeft de hoeveelheid vocht in de bodem af. Het weerstation vertelt Werner wat voor weer eraan komt.  Met die informatie bepaal ik mijn acties.’ Lees het volledige interview.

2. Geen gok meer

Ook melkveehouders in het Vechtdal (Overijssel) maken gebruik van bodemvochtsensoren in combinatie met een weerstation. ‘Ik heb twee haspels in de schuur staan maar wanneer zet ik die in? Dat was altijd een gok. Vaak te vroeg en helaas ook wel eens te laat. Dat kost geld.’ Hoe ze dit gezamenlijk aanpakken lees je hier.  

3. Hoe accuraat ?

Bodemvochtsensoren zijn handig om het moment van beregening te bepalen en worden zowel in verschillende agrarische takken ingezet. Maar hoe accuraat zijn ze nou eigenlijk? Daar deden ze in de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) onderzoek naar.

bodemvochtsensoren en data inzetten om beregening te bepalen.

4. ‘Blijf gezond verstand gebruiken’

Verschillende DAW demobedrijven zetten bodemvochtsensoren in om zicht te houden op het vochtgehalte in de grond. Je kunt de bedrijven bezoeken om kennis en ervaringen uit te wisselen. Akkerbouwer Klaas Schenk gebruikt sensoren, satellietdata en grond- en gewasmonsters voor monitoring van vocht, nutriëntopname en groei van het gewas. Melkveehouder Geert Stevens meet met een peilbuis en bodemsensoren het vochtgehalte en waterhoeveelheid in de bodem. Zo beregent hij op tijd en voorkomt een verdroogde grasmat. Vollegrondsgroenteteler André Slootmaker werkte samen met The Weatermakers en probeerde via scans van de bodem, grondmonsters en sensoren vat te krijgen op de ínvloed van managementmaatregelen op de bodemkwaliteit. Maar wat doe je dan met die informatie als je niet mag beregenen?

Dat overigens ook het gezond verstand belangrijk blijft, blijkt uit de foto van akkerbouwer Reinder Hogenhout: de sensoren geven vochttekort aan in de uien na weken van regen. Reinder: ‘Ik luister er niet al te veel naar. Er zit een te grote afwijking in de software, algoritmes of meetgegevens. Praktisch gezien kan ik er dus niets mee.’ Zijn tip? ‘Ik ga regelmatig met de schop het land in om te kijken hoe de vochtigheid van de bodem is.’

Gerelateerde maatregelen