Gezamenlijk optrekken in DAW-impuls en de Delta-aanpak

Steeds meer agrariërs werken aan schoon en voldoende zoetwater en aan goed bodembeheer. Agrariërs ontdekken dat ze invloed hebben en willen meer kennis over welke maatregelen effectief zijn voor hun bedrijf. In onze projecten puzzelen we samen met de boer en adviseurs naar wat zowel voor de waterkwaliteit als voor hem goed is.
 
Dit is een verhaal uit het jaarverslag van 2018, lees daarin meer over de gezette stappen. 

Gezamenlijk optrekken in DAW-impuls en de Delta-aanpak

In het kader van de DAW-impuls ging het Supportteam DAW in 2018 om tafel met de waterschappen. Per waterschapsgebied brachten we in kaart wat de wateropgaven zijn. Door de leden van het Supportteam was vooraf een analyse gemaakt vanuit het perspectief van agrarische ondernemers. We richten ons daarom in eerste instantie op verbetering van de waterkwaliteit en betere benutting van nutriënten. In 2019 bezoekt DAW nogmaals de waterschappen. Dan willen we ook andere DAW-onderdelen zoals gewasbeschermingsmiddelen en waterkwantiteit bij de analyse betrekken.

Regionale analyse

Parallel aan de DAW-impuls werkten de waterschappen het afgelopen jaar aan het in beeld brengen van de maatregelen die zij willen nemen in en langs hun watergangen. Dit in het kader van de regionale analyses van de Delta-aanpak. De voorgestelde maatregelen worden onderdeel van de Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. De voorstellen van de waterschappen worden nog besproken met partners in hun regio. Om draagvlak te verwerven, maar ook om de plannen aan te scherpen.

Nationale analyse

WUR en PBL maken modelberekeningen om te beoordelen wat de effecten zijn van de maatregelen die de waterschappen willen uitvoeren. Hiermee wordt duidelijk of de KRW-opgave (Europese Kaderrichtlijn Water) gehaald wordt. Ook effecten van de DAW maatregelen door de landbouw worden meegenomen in de berekeningen.

DAW-impuls

Eind 2017 is het startsein gegeven voor de DAW-impuls, dankzij een extra financiële steun. Vanuit deze aanpak worden ook kennis en gegevens gedeeld met de waterschappen om gezamenlijk tot een plan van aanpak per gebied te komen met haalbare maatregelen voor agrariërs. Dankzij de DAW-impuls kan ook geïnvesteerd worden in extra kennis, zoals de ontwikkeling van het curriculum bodembeheer.

Back to top