Proef met onderwaterdrainage in Staphorst: Duurzame landbouw veengebied Kostverlorenzijl/Kloosterzijl

Herziening peilbesluit als aanleiding
In het veenweidegebied dat bemalen wordt door de gemalen Kostverlorenzijl en Kloosterzijl ten oosten van het Zwarte Water heeft het waterschap Groot Salland een nieuw peilbesluit in voorbereiding. Dat moet de basis vormen voor een gezonde agrarische bedrijfsvoering. De verwachting van de boeren is dat onderwaterdrainage daarop een plus kan bieden.

Tijdens een inloopbijeenkomst in Rouveen hebben de agrarische leden van de werkgroep voor het peilbesluit en LTO Noord boeren geïnformeerd over de mogelijkheden van onderwaterdrainage.

Vroeger land bewerken
Boeren kunnen door de drainage in het voorjaar vroeger hun land bewerken. Maar in droge perioden kan er ook slootwater via de drains in het perceel infiltreren en wordt voorkomen dat de grondwaterstand van het perceel diep onder dat van het slootpeil uitzakt.

Afremmen bodemdaling
Bijkomend effect is dat door de hogere grondwaterstand in het perceel de grond vochtig blijft en daarmee zuurstofloos waardoor de inklinking van het veen wordt geremd. Daarmee worden percelen toekomstbestendig.

30 hectare proefgebied
Het plan is om in het peilgebied 30 hectare grond van onderwaterdrainage te voorzien. Dat kost 1.700 tot 2.500 euro per hectare. Deelnemende boeren betalen daarvan zelf een belangrijk deel.
Op de informatieavond hebben elf boeren aangegeven mee te willen doen. De planning is dat de drainage voorjaar 2016 wordt aangelegd.

Initiatiefnemers: LTO Noord afdeling Staphorst, Agrarische leden werkgroep Peilbesluit 

Back to top