Schoon Water Brabant

Doel van ‘Schoon Water voor Brabant’ is het gebruik en emissie van schadelijke bestrijdingsmiddelen naar het grond- en oppervlaktewater te verminderen.
Schoon Water’ is zowel gericht op bescherming van het grondwater in 11 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden als op bescherming van grond- en oppervlaktewater in heel Brabant. De 11 grondwaterbeschermingsgebieden zijn: Waalwijk, Helvoirt, Nuland, Macharen, Vessem, Budel, Roosendaal, Bergen op Zoom, Aalsterweg, Helmond en Lith. In deze 11 gebieden doen alle gebruikers van bestrijdingsmiddelen (bewoners, bedrijven, gemeenten en agrariërs) mee.

Vanaf 2012 is het project verbreed en opengesteld voor loonwerkers en agrariërs in heel Noord-Brabant. Vanaf 2016 zal het project zich specifiek richten op de agrarische sector en loonwerk. Grond- en oppervlaktewater zijn een bron voor drinkwater. Het kost veel geld en energie om gewasbeschermingsmiddelen weer uit het water te zuiveren bij de drinkwaterproductie. Agrariërs inventariseren samen met hun adviseur het gewasbeschermingsmiddelengebruik op het bedrijf. Vervolgens kijken ze welke alternatieven er zijn voor schadelijke middelen. En of ze kunnen besparen op het middelengebruik.
Daarna gaan telers met de alternatieve maatregelen aan de slag in de praktijk. Er wordt gewerkt aan praktische en haalbare oplossingen, die het gewas goed beschermen en geen risico opleveren voor het grond- en oppervlaktewater. In de nieuwe projectperiode 2016-2019 willen de partijen hun ambities opschroeven naar 100% deelname binnen de grondwateronttrekkingsgebieden. In de rest van Brabant moet het deelnemende areaal verdubbeld worden naar 50% van het totale oppervlak van de provincie.
Alle deelnemende agrariërs en loonwerkers gaan deelnemen aan één of meerdere van de volgende cursussen: basiscursus gewasbeschermingsmiddelen, basiscursus bodemgezondheid, basiscursus water als hulpbron.
Daarnaast zijn intervisie en ondernemerscoaches belangrijke onderdelen van het project, evenals veldworkshops en demonstratiebijeenkomsten van de best toepasbare technieken. De borging van deze manier van werken, bijvoorbeeld via markt- en ketenpartijen, zal eveneens veel aandacht krijgen.

Initiatiefnemers: Provincie Noord-Brabant, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, stichting Duinboeren en waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas.

Back to top