Systeemgerichte drainage Flevoland

Kavelhydrologie in Flevoland; stapeling van doelen voor water en bodem
De aanleg van systeemgerichte drainage, ook wel kavelhydrologie genoemd, biedt kansen om meerdere doelen te bereiken in Flevoland.

Deze doelen betreffen: het verlagen van de snelheid van bodemdaling, de verbetering van de bodemstructuur, het creëren van een robuuster watersysteem, het verminderen van wateroverlast, bijdragen aan de verbetering van de zoetwatervoorziening en een verbetering van de waterkwaliteit. Het ontwikkelen van meer kennis en kunde op het gebied van de kavelhydrologie, gevolgd door de implementatie van systeemgerichte drainage op landbouwbedrijven dragen dus bij aan het realiseren van meerdere doelen.

De oplossing: opzetten en implementeren van kavelhydrologie (ook wel systeemgerichte drainage)
In een periode van vier jaar wordt een traject doorlopen van kennismaken, verkennen, ervaring opdoen en evalueren. Een groep geïnteresseerde agrariërs wordt hierin meegenomen, een praktijkproef elders in het land wordt bezocht, mogelijkheden voor de Flevolandse situatie worden daarna in beeld gebracht. Vervolgens worden enkele praktijklocaties gekozen om praktijkproeven te doen, waarna de resultaten worden geëvalueerd. De kennis opgedaan uit de evaluatie wordt met de geïnteresseerde agrariërs uitgewisseld, opdat daarna ook implementatie van systeemgerichte drainage op meer bedrijven wordt gerealiseerd.
Met het verkrijgen van kennis en het opbouwen van ervaring met kavelhydrologie wordt invulling gegeven aan het Actieplan Bodem& Water. Een laagdrempelige manier van werken, om aan de hand van praktijksituaties collega agrariërs te tonen wat er mogelijk is en welke resultaten dit oplevert. Daarnaast laat DAW zien aan welke doelen op het gebied van waterkwaliteit en waterkwantiteit wordt gewerkt en de relatie hiertussen.

Initiatiefnemers: Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, LTO Noord

Back to top