Convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt’ haalt ruimschoots doel 2013

Gezamenlijk persbericht NFO en provincie Utrecht
De doelstelling uit het convenant ’Schoon water Utrechtse fruitteelt’ voor het jaar 2013 is ruimschoots gehaald. Uit de resultaten over 2013 blijkt dat het waterschap slecht vijf normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen heeft gemeten. Dat is een reductie van 84% ten opzichte van de referentiejaren 2007-2010.
Guus Beugelink, hoogheemraad bij het waterschap is tevreden over de resultaten: “We zijn uitgegaan van het zelfreinigend vermogen van de sector en dat hebben ze waargemaakt.”
Convenant
De doelstelling van het convenant voor 2013 was 40% minder normoverschrijdingen ten opzichte van de referentiejaren. Deze is ruimschoots gehaald. Voor de toekomst van de sector is het belangrijk dat de spuitdrift verder terug gedrongen wordt.
In 2010 baarde met name het aantal overschrijdingen van het middel captan zorgen. Bij nog meer overschrijdingen zou de toelating van het middel op het spel komen te staan. Captan is bij de metingen van 2012 en 2013 niet meer normoverschrijdend aangetroffen. Een aandachtspunt is nog het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat in het ondiepe grondwater is aangetroffen. Partijen zetten zich in om ook hier een oplossing voor te vinden.

Back to top