DAW excursie voor betrokkenen

Donderdag 29 september organiseerde LTO de eerste DAW-excursie. Betrokkenen bij DAW-programma bezochten het melkveebedrijf van Erik Smale en zijn ouders in Joppe. Medewerkers van de ministeries van I&M en EZ, RVO, provincie Gelderland, het waterschap Rijn en IJssel, het Kadaster, LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO en LLTB werden door Erik rondgeleid op zijn bedrijf. Ook de voorzitter van het BOOT was aanwezig. Dit gangbare melkveebedrijf met 165 koeien en 120 hectare land teelt op een efficiënte  manier zijn voer, afgestemd op de behoefte van de koeien, zodat hij geen krachtvoer meer hoeft aan te kopen. Het bedrijf is daarmee  één van de koplopers van de Mineralenkringloop Achterhoek.
Everard van Essen (Aequator Groen en Ruimte) nam de aanwezigen mee naar buiten en zette ze aan het werk met de schop. Vanuit de bodemkuilen spraken de mensen over het belang van de bodem en het bodembeheer voor de waterhuishouding en de waterkwaliteit.
Mark Ormel van de LTO Noord Afdeling Oost-Achterhoek schetste de wijze waarop hij en de boeren in deze afdeling met elkaar in gesprek zijn om te zien of en hoe zij kunnen bijdragen aan de wateropgaves. Peter Schrijver deelde de wijze waarop het waterschap Rijn en IJssel de DAW-opgave aanpakt in samenwerking met de boeren in het  gebied.
LTO Nederland  vindt  het belangrijk dat beleidsmakers in verbinding staan met de praktijk. Aan het eind van de excursie was er dan ook nog volop ruimte voor discussie over regelgeving, de controle hierop, straffen of belonen. Volgens de aanwezigen was de middag een zeer geslaagd initiatief dat men dan ook jaarlijks wil  laten terugkeren.

Back to top