Demobedrijf Geert Stevens deelt zijn ervaring met boerenstuw met bestuurders

Het werkbezoek gehouden door LTO Noord bij DAW demobedrijf Geert Stevens in Holten leverden de aanwezigen nieuwe kennis en inzichten op. Naast LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins waren ook wethouder Erik Wessels van de gemeente Rijssen-Holten en Erwin Hoogland (VVD) en nieuwe gedeputeerde binnen de provincie Overijssel aanwezig. Melkveehouder Geert Stevens deelde zijn ervaringen met maatregelen als de boerenstuw en en zijn kijk op het managen van kruidenrijk grasland. 'Water is het allerbelangrijkste op het boerenbedrijf'. Lees meer over demobedrijf Geert op deze website. 

Stel de droogte uit 

“Water voedt de bodem, gewassen en het vee. Om de kwantiteit en kwaliteit naar de toekomst te blijven garanderen, moet je niet afwachten, maar nu al actie ondernemen. Daarom doe ik mee aan DAW. Ik verdien gewoon geld met mijn bodem!”Hij nam de geïnteresseerden mee het veld in om de genomen maatregelen te bekijken, zoals de aangebrachte stuw en de monitoring van het waterpeil. “Met een verhoging van het waterpeil met 20 centimeter – dankzij de stuw - probeer ik zo’n 200 kilogram droge stof per hectare te behalen. Daar werk ik naar toe. Tegelijk kan ik met de stuw de droogte met twee weken uitstellen.”

Meer gebruik kruidenrijk grasland

Tegelijk probeert Geert zijn bodemkwaliteit te verbeteren met meer gebruik van kruidenrijk grasland, zowel op de acht meter brede bufferstroken als op de percelen zelf. De melkveehouder kent het belang voor de biodiversiteit en bodemkwaliteit, maar ziet meer kansen in een andere benadering van de voorwaarden: “Volgens mij bereik je meer met laagdrempeliger deelnamevoorwaarden. Dan zijn boeren sneller bereid om mee te doen. Dat geldt ook voor de vele kruiden, zoals weegbree en klavers: met minder soorten kan ik beter managen, tot welke verbetering het leidt.”

DAW netwerk demobedrijven

Netwerk demobedrijven is een initiatief van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Boeren en tuinders vertellen andere ondernemers en beleidsmakers over hun aanpak op het bedrijf. Zij delen praktijkervaringen met bijvoorbeeld duurzaam bodembeheer, omgaan met klimaatverandering en het verbeteren van waterkwaliteit- en kwantiteit. Het bezoeken van een DAW-demobedrijf betekent met elkaar kennis delen en verder leren. Lees meer

Back to top